Vozači, oprez: Dnevna svjetla ne gasimo s pomicanjem sata

28.03.2020. 11:11:00

Prema novom zakonu koji je stupio na snagu prošle godine svjetla nisu obavezna od 31. ožujka, a ne od početka ljetnog računanja vremena. Bez obzira na to, voziti s upaljenim svjetlima uvijek je sigurnije

Novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u strogom datumskom razdoblju (od 1. studenog do 31. ožujka), a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena kao do prošle godine. Ove godine svjetla tako ne morate paliti od 31. ožujka, a ne od ove nedjelje (29. ožujka) kada počinje ljetno računanje vremena. Svi koji se toga neće pridržavati riskiraju kaznu u iznosu od 300 kuna. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Naravno, svjetla će i dalje tijekom dana morati obavezno koristiti u slučaju smanjene vidljivosti kao što su magla, kiša ili snijeg, no generalno se savjetuje da svjetla (kratka ili dnevna) imate upaljena uvijek. Tako i policija upozorava da je vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Kazna za vozače bicikla je još veća i iznosi 500 kuna. 

Razne studije provedene diljem Europe pokazale su da vožnja s upaljenim svjetlima na osobnim automobilima tijekom dana može smanjiti broj prometnih nesreća za više od 12 posto. 

Izvor: 24sata/ Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izvorni autor: Dubravko Kolarić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.