Vozači, oprez! Stiže novi zakon: Ako imate ovu naviku bolje razmislite jer vas može koštati 300kn

09.06.2022. 11:40:00

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić branio je u srijedu u Saboru konačni tekst izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama rekavši kako mu je cilj smanjiti broj prometnih nesreća, a istaknuo je i da se liječnicima ne uvodi nikakva nova obveza.

“Nikakva nova obveza liječnicima nije uvedena”, istaknuo je Katić odgovarajući na kritike oporbe na odredbu prema kojoj bi obiteljski liječnici bili obvezni obavještavati MUP o privremenoj nesposobnosti upravljanja vozilom svojih pacijenata.

Katić tvrdi i da se liječnicima neće posao znatnije povećati budući da su informacijski povezani i trebati će samo unijeti šifru određene bolesti u sustav.

Izmjena predložena kako bi se izbjeglo slanje vozača na izvanredni liječnički pregled

“I sada je važećim odredbama zakona propisano da svi liječnici, ne samo liječnici obiteljske medicine nego i specijalisti i privatni liječnici, imaju obvezu dostavljati MUP-u obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja koje utječe na sposobnost sigurnog upravljanja vozilom”, kazao je Katić.

Pojasnio je da je izmjena predložena kako bi se izbjeglo slanje vozača na obavljanje izvanrednog zdravstvenog pregleda zbog privremenih zdravstvenih stanja u kraćem trajanju, najdulje do šest mjeseci, a koja utječu na sposobnost upravljanja vozilom.

U slučajevima kada je zdravstveno stanje vozača teže narušeno ili vozač ima određeni stupanj invalidnosti, on će i nadalje biti upućivan na obavljanje izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda, dodao je Katić.

Najavio je i da će se pravilnikom odrediti stanja i lijekovi koju mogu utjecati na privremenu nesposobnost vozača.

Zakon se neće negativno odraziti na hrvatske branitelje

Saborska oporba je ustrajala da predloženo rješenje nije dobro, da ne uvažava mišljenje struke, da se previše odgovornosti prebacuje na liječnike te da će dovesti do oduzimanja vozačkih dozvola većem broju ljudi, posebice braniteljima.

Zakon se neće negativno odraziti na hrvatske branitelje, prošao je usklađivanje i mišljenje Ministarstva hrvatskih branitelja, poručio je Katić.

Kazna za nošenje slušalica na oba uha 300 kuna

Novosti koje donose zakonske izmjene su i reguliranje sudjelovanja u prometu osobnih prijevoznih sredstava, kao što su električni romobili, električni monocikli, segwayi i slično. Ta vozila moći će se kretati biciklističkim stazama a kada one ne postoje površinama namijenjenim za kretanje pješaka. U slučaju manje vidljivost vozači tih vozila, koji ne smiju biti mlađi od 14 godina, morat će nositi reflektirajući prsluk ili neku drugu reflektirajuću odjeću te imati upaljeno svjetlo.

Zaštitne kacige morati će nositi svi vozači takvih vozila, a ne samo mlađi od 16 godina, na vozilu će se smjeti prevoziti samo jedna osoba. Slušalice će vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva smjeti koristiti samo na jednom uhu, naveo je Katić.

Kazna za nošenje slušalica na oba uha uvodi se prvi put i iznosit će 300 kuna, dodao je.

Izmjene zakona donose i povećanje novčane kazne za prekršaj neprilagođene brzine sa sadašnjih 500 na 1000 kuna.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Ilustracija/MUP

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.