VREMEPLOV vrijeme Živa se tada popela preko 40 Celzijevih stupnjeva: Zagreb je skapavao od nesnosne žege, a spas se tražio u Savi

10.07.2024. 11:06:00

Rekord je nadmašen tridesetak godina poslije kada je u Pločama 4. kolovoza 1981. godine ugrijalo na 42,8 Celzija

Za područje cijele Hrvatske trenutno je na snazi meteoalarm zbog iznimno visokih temperatura. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) savjetovao je građane kako se zaštiti te istaknuo kako je toplinski udar, iznenadni kolaps organizma zbog prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se učinkovito rashladi znojenjem, posebno opasan tijekom ekstremno visokih temperatura ili toplinskih valova. Uz to, HZJZ ističe kako se u posljednjem desetljeću primjećuje trend porasta temperatura tijekom ljetnih mjeseci, što značajno utječe na zdravstveno stanje populacije.

Iznimno visoka temperatura od čak 57,8 Celzijevih stupnjeva, kako podsjeća TV kalendar HRT-a, izmjerena je 1922. godine u Al Aziziyahu u Libiji. U Hrvatskoj su pak u ljeto 1950. godine izmjerene dotad najviše temperature zraka. Naime, već se 1. srpnja na gričkom motrilištu živa u toplomjeru popela na 38 stupnjeva. Nekoliko dana kasnije, 5. srpnja, izmjereno je visokih 40,3 stupnjeva. Zagreb je te 1950. skapavao od nesnosne žege, a spas se tražio u Savi. 

Tog je dana više od 40 stupnjeva izmjereno u Osijeku, Đakovu, Slavonskom Brodu i Daruvaru, kao i u Dalmatinskoj Zagori. Karlovac je postao rekorder s 42,4 Celzijeva stupnja. Taj je rekord nadmašen tridesetak godina poslije kada je u Pločama 4. kolovoza 1981. godine ugrijalo na 42,8 Celzija.


Izvor: vecernji.hr/Foto: Snimka zaslona HRT

Izvorni autor: Vecernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.