Vrhovni sud odbio žalbu Kapetana Dragana

29.10.2019. 15:57:00

Vasiljkoviću je zahtjev za uvjetnim otpustom odbijen i jer  je sud u Varaždinu uvažio stav Kaznionice u Lepoglavi iz kojeg proizlazi da je on nekritičan prema počinjenim djelima koja negira, a kaznu smatra nezasluženom

Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu žalbu Dragana Vasiljkovića, znanog kao Kapetan Dragan, koji je zbog ratnog zločina osuđen na 13 i pol godina zatvora. Kaznu izdržava u Lepoglavi, kazna mu ističe 28. ožujka 2020. pa je u rujnu tražio uvjetni otpust. No Županijski sud u Varaždinu je njegov zahtjev odbio, na što se Vasiljković žalio, a tu je žalbu sada Vrhovni sud odbio.
U svojoj žalbi Vasiljković je naveo da je odluka Županijskog suda u Varaždinu nerazumljiva i nejasna. Naveo je i da prvostupanjski sud nije naveo na temelju kojeg zakona mu je odbijen uvjetni otpust. No Vrhovni sud mu nije dao za pravo.
- Iako stoje navodi tužitelja da u izreci pobijanog rješenja nije naznačen zakonski propis na temelju kojeg je donesena pobijana odluka, ne radi se o takvom propustu radi kojeg bi citirano rješenje prvostupanjskpg suda bilo nerazumljivo tim više što je prvostupanjski sud naveo da je zatvorenikov prijedlog odbijen na temelju Zakona o izvršenju kazne zatvora - kaže u svojoj odluci Vrhovni sud.
Vasiljkoviću je zahtjev za uvjetnim otpustom odbijen i jer je sud u Varaždinu uvažio stav Kaznionice u Lepoglavi iz kojeg proizlazi da je on nekritičan prema počinjenim djelima koja negira, a kaznu smatra nezasluženom. Navodi se i da je neprilagođen izdržavanju kazne, da kaznionicu naziva nacističkim logoroma te da je jednom i stegovno kažnjavan.
Sve su to razlozi zbog kojeg mu Kaznionica u Lepoglavi nije dala pozitvno mišljenje za uvjetni otpust, a njihov stav je prihvatio Županijski sud u Varždinu kada mu je taj zahtjev odbio.

Izvor: Večernji.hr/Foto:Miranda Cikotić/PIXSELL

Izvorni autor: Ivana Jakelić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.