Vrhovni sud potvrdio presudu: Otac s Paga koji je bacao djecu s balkona kažnjen s 30 godina

11.05.2021. 12:45:00

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne

Vrhovni sud potvrdio je jedinstvenu kaznu od 30 godina optuženiku za četiri pokušaja teškog ubojstva svoje djece na Pagu prije dvije godine. 

Podsjetimo, u jutarnjim je satima uzimao jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali, bacao ih je s terase ispred ulaznih vrata s visine od skoro pet metara na betonski pod. Svi su ozlijeđeni. 

Jedno je dijete zadobilo teške i po život opasne ozljede, a jedno je teško ozlijeđeno. Vrhovni sud u priopćenju ističe kako smatraju da je smrt izbjegnula samo spletom sretnih okolnosti. 

- Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je optuženik proglašen krivim za četiri kaznena djela teška ubojstva u pokušaju. Prvostupanjskom je presudom ujedno opozvana uvjetna osuda iz 2017. kojom je optuženik proglašen krivim zbog povrede djetetovih prava i osuđen na kaznu zatvora 1 (jedna) godina uz rok provjeravanja 3 (tri) godine. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 30 (trideset) godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 28. veljače 2019. - stoji u presudi. 

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne. 

Vrhovni sud je naglasio i kako se dio odgovornosti nalazi unutar sustava socijalne skrbi. 

- Ukupnost društvenih uzroka ovog tragičnog događaja je također uzeta u obzir. Oni su, dijelom, pozicionirani i unutar funkcioniranja sustava socijalne skrbi koje je očito trebalo poboljšati. Obitelj je bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb od 2012. uz zaključke da je roditeljima potreban savjetodavni rad u odgoju njihove maloljetne djece. To se ostvarivalo isključivo povremenim odlascima u obitelj - objavili su. 

Izvor: 24sata/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Izvorni autor: Tina Ozmec-Ban/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.