VRIJE NA SJEVERU Putin isprovocirao incident na Baltiku, Estonija hitno reagirala, Bruxelles traži reakciju Moskve, Kremlj šuti!

25.05.2024. 19:40:00

U istom tjednu kada je rusko ministarstvo ustvrdilo da granice na Baltiku treba revidirati

Čini se da Rusija ne može bez provokacija u baltičkim vodama, piše Politico.

Pa su tako ruski graničari uklonili više od 20 bova na rijeci Narvi, postavljenih uzduž granice s Estonijom.

Incident se dogodio samo dan nakon što je rusko ministarstvo obrane na web stranicama objavilo, pa izbrisalo nacrt dekreta, u kojem stoji da postojeću granicu na Baltiku treba revidirati jer je uspostavljena 1985. na temelju pomorskih karata koje se sada ne koriste.

Čelnici Europske unije odmah su osudili taj potez kao čin provokativnog ponašanja Rusije prema susjedima.

- Ovaj granični incident dio je šireg obrasca hibridnih akcija Rusije, koje se događaju uz morske i kopnene granice Baltičkog mora. Očekujemo da se Moskva izjasni o tome zašto su uklonili bove, kao što očekujemo da ih vrate na mjesto gdje su stajale - rekao je šef diplomacije EU-a Josep Borrell u petak.

Iz Kremlja se još nisu javno očitovali.

Estonija je postavila bove nakon ugovora o državnoj granici i sporazuma o postavljanju bova sklopljenog između graničnih službi Rusije i Estonije 2022.

- Svakog proljeća Estonija i Rusija postavljaju plutače na rijeku Narvu kako bi označile granicu - rekao je lokalnim medijima službenik estonske granične straže Eerik Purgel.

Kako se riječno korito s vremenom mijenja, tako obje zemlje moraju revidirati plovni put svake godine.

- Rusija se od 2023. ne slaže sa stajalištima Estonije u vezi s postavljanjem plutača. Odlučili smo postaviti plutajuće znakove za ljetnu sezonu prema sporazumu iz 2022., pa su oni neophodni kako bi se izbjegle navigacijske pogreške - rekao je Purgel.
I ranije ove godine Rusija izvijestila da se ne slaže s položajem otprilike polovice od 250 graničnih plutača. Estonija je postavila bove nakon ugovora o državnoj granici i sporazuma o postavljanju bova sklopljenog između graničnih službi 2022. Prvih 50 bova postavljeno je 13. svibnja, od kojih je Rusija sada uklonila oko polovicu.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Apfootage/alamy

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.