Vučetić: Predsjednik Gradskog vijeća je sve ono što nisam i ne želim biti

21.06.2021. 20:49:00

Dobro vam je znano kako sam rekao da je predsjednik Gradskog vijeća sve ono što nisam i ne želim biti. To je bila moja teza. Kao ljubitelj dijalektike, dobio sam antitezu. Bit ćeš predsjednik Vijeća jer mi to želimo. Nakon toga slijedi sinteza. Sinteza u ovom slučaju je formiranje stabilne političke psihologije grada Zadra, objasnio je Marko Vučetić prihvaćanje kandidature

Održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Zadra na kojoj je za predsjednika izabran Marko Vučetić, kandidat kojeg je predložila Adela Frank u ime Kluba Nezavisne liste Enija Meštrovića. Ukupno petnaest vijećnika iz koalicije Srcem za Zadar i Nezavisne liste Enija Meštrovića glasovalo je za, dok je bilo 12 suzdržanih, 11 s koalicijske liste HDZ-a, te Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta. Potpredsjednici Vijeća su Enio Meštrović i Bruno Milin.

Verifikacija mandata

Sjednica puna obrata, zapleta i raspleta započela je izborom Mandatnog povjerenstva. Jednoglasno je usvojen prijedlog da predsjednica bude Marjana Bakmaz, a članovi Irena Dragić, Adela Frank, Damir Biloglav i Ante Rubeša.
Mandatno povjerenstvo potom je verificiralo mandate članova Gradskog vijeća. Gradonačelniku Branku Dukiću i Šimi Erliću, državnom tajniku, mandat miruje po sili zakona. Dukića će zamijeniti Mate Marić, a Erlića Violeta Valjan Vukić.
Dario Nakić zatražio je mirovanje mandata zbog osobnih razloga pa je njegovo mjesto preuzeo Jurica Bosna.
Do izbora predsjednika Vijeća sjednicu je vodio Bruno Milin, a nakon svečane prisege započela je drama u tri čina.
Najprije je jednoglasno usvojen prijedlog da Daniel Radeta bude predsjednik Odbora za izbor i imenovanje, a članovi Duško Vuković, Damir Biloglav, Ante Rubeša i Adela Frank.
Četvrta točka bio je izbor predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća.
Nezavisna lista Enija Meštrovića predložila je Marka Vučetića, dok je SDP predložio Danijela Radetu, a Damir Burčul je u ime HDZ-a zatražio stanku. Zatim je Damir Burčul predložio Bruna Milina.

Radeta pokrenuo povlačenja

- S obzirom da je lista Enija Meštrovića predložila vijećnika iz našeg kluba, ja povlačim svoju kandidaturu za predsjednika Gradskog vijeća, rekao je Radeta nakon čega je Burčul, zbog novonastalih okolnosti, zatražio stanku što je izazvalo negodovanje vijećnika Akcije mladih i SDP-a, bez obzira na tvrdnju predsjedatelja kako Poslovnik nije prekršen odobravanjima stanki.
Burčul je, zbog Radetinog povlačenja kandidature, u ime Kluba povukao Milinovu kandidaturu, odnosno prijedlog o Milinu kao predsjedniku Vijeća.
Kao jedini kandidat naposljetku je ostao Marko Vučetić, kandidat kojeg je predložila Adela Frank u ime Kluba Nezavisne liste Enija Meštrovića. Petnaest vijećnika iz koalicije Srcem za Zadar i Nezavisne liste Enija Meštrovića glasovalo je za, dok je bilo 12 suzdržanih, 11 s koalicijske liste HDZ-a i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta.
- Dobro vam je znano, obratio se nazočnima Vučetić, kako sam rekao da je predsjednik Gradskog vijeća sve ono što nisam i ne želim biti. To je bila moja teza. Kao ljubitelj dijalektike, dobio sam antitezu. Bit ćeš predsjednik Vijeća jer mi to želimo. Nakon toga slijedi sinteza. Sinteza u ovom slučaju je formiranje stabilne političke psihologije grada Zadra. Prihvaćam kandidaturu i očekujem da se mojim glasovanjem očituje antihadezeovska većina u Vijeću. Ako se očituje, onda mi imamo većinu. Ako ne, onda imamo novu antitezu u kojoj su vijećnici koji su me predložili poništili sami sebe, izjavio je Vučetić dodavši kako mu je bitno formirati stabilnu političku psihologiju.

Korektori i konrolori

Za riječ se javio Enio Meštrović obrativši se prisutnima s "poštovani ljudi" i odgovorio Vučetiću.
- Od početka nas stavljaju na lijevu ili desnu stranu i moji su ljudi stavljeni pred zid puno puta tijekom ovog vremena. Neću to dopustiti. Predložili smo vas Marko, iz razloga što imamo gradonačelnika iz HDZ-a, vi ćete biti iz koalicije Srcem za Zadar. Mi ostajemo korektori i kontrolori svega ovoga. Nismo anti HDZ, nismo niti protiv SDP-a. Ako smatraš da ćemo cijelo vrijeme govoriti na način da smo protiv i da imamo negativnu energiju, zajeb*** si se. Dakle, sve što bude, svaka točka ide transparentno pred građane, a odlučit ćemo mi po svojoj savjesti, a ne protiv HDZ-a i SDP-a. A ti, kad si toliko pametan, stani ovdje i vodi ovu sjednicu i radi, majstore, a nećeš mi mudrovati svako malo, odlučno je nastupio Meštrović i dodao da bi Vučetić trebao raditi jer je, kako je kazao, "pametniji od njih."
Vučetić je pak naglasio da ne počinje ništa destruktivno, već konstruktivne politike.
- Nema anti-, nema protu-, nego kreće afirmacija javnog života grada Zadra, rekao je Vučetić, ističući građane kao "pozitivne politike" i HDZ kao "političkog neprijatelja".

Filozof koji voli djela

- Ako smo otvoreni i u stanju smo nadići i vlastite egzistencijalne promašaje i korekcije i vezanosti za vlastite stranke, onda je uistinu započelo političko proljeće. Iako sam filozof, volim djela jer politika nije ništa drugo nego misaonost koja ima svoju vlastitu praksu, objasnio je Vučetić zaključivši kako započinje ono pozitivno lice grada Zadra.
Za potpresjednika Vijeća SDP je predložio Enija Meštrovića, HDZ- ov kandidat bio je Bruno Milin, a Nezavisna lista E. Meštrovića predložila je Damira Burčula koji je odbio prijedlog.
Enio Meštrović odabran je sa 16 glasova, a Bruno Milin jednoglasno.
Nakon sjednice gradonačelnik Dukić iskazao je nadu da će se nastaviti u dobrom tonu i ozračju.
- Ne bih rekao da je HDZ ostao bez Vijeća, upravo je konstituirano, dobili smo predsjednika, dva potpredsjednika. Vjerujem da će ovo biti interesantna godina. U samom odabiru bilo je nekih nesuglasica, ništa se nije znalo do kraja. Raspravljat će se i na idućim sjednicama. Sad prelazimo na komunalne stvari, na ono što mi znamo raditi i vjerujem da nitko neće imati ništa protiv razvoja Zadra, rekao je gradonačelnik Dukić i dodao da su svjesni da će stvari drukčije funkcionirati.

Politička arena

Dukić je nastavio da vjeruje da će vjećnici za dobre projekte imati pozitivan stav i da neće biti destrukcije.
- Idemo dalje raditi za ovaj grad, kazao je Dukić.
Kako kaže, nije stekao dojam da će nezavisni Enio Meštrović podržati "ujedinjenje protiv HDZ-a".
- Očekujem od Akcije mladih i SDP-a da glasuju za dobre projekte, a ne protiv samo zato jer je to naš prijedlog, rekao je Dukić, naglasivši kako je riječ o komunalnim projektima, a ne o ideološkim problemima.
Svjestan je, kaže, da će neke točke padati, a neke prolaziti. Ali, kako slikovito tumači, to je Gradsko vijeće, politička arena.
- Kad je Radeta povukao svoju kandidaturu, ostao je prijedlog Enija Meštrovića, na što smo mi reagirali povlačenjem svog. U rukama Meštrovića bio je taj alat da predloži predsjednika Gradskog vijeća. Politika traži odgovornost i odlučnost, on je dao svoj glas Vučetiću, odgovorio je Dukić na novinarski upit uz napomenu kako će se pravo stanje pokazati pri izglasavanju proračuna.

Gradski vijećnici

Marjana Bakmaz (HDZ), Damir Biloglav (DP), Jurica Bosna (HDZ), Marjana Botić (AM), Damir Burčul (HDZ), Vito Dovranić (NL), Irena Dragić (SDP), Drita Dunatov (NL), Adela Frank (NL), Davor Karlović (HDZ), Ante Kolega (HDZ), Anadia Kožul (NL), Željko Krizman (NL), Mate Lukić (HSP), Mate Marić (HDZ), Bruno Milin (HDZ), Enio Meštrović (NL), Nino Mrčela (SDP), Marija Petani (HDZ), Marko Pupić - Bakrač (AM), Daniel Radeta (SDP), Rino Rados (NL), Ante Rubeša (AM), Violeta Valjan Vukić (HDZ), Marko Vučetić (nezavisni), Danijela Vukoša (SDP), Duško Vuković (HSU)

Izvor: Zadarskilist.hr /Foto:Zadarski list

Izvorni autor: Zadarski list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.