‘VUČIĆU, NIJE TI EUROPA BANKOMAT!’ Kakva pljuska srpskom predsjedniku: ‘Prvo potpis za Kosovo, pa onda novac’

04.03.2023. 18:58:00

Europarlamentarac iz Nizozemske Thijs Reuten kritizirao je pojedine odluke Europske Unije (EU) prema Srbiji, koje se odnose na zajam vrijedan 600 milijuna eura toj državi kao i financijski paket pomoći vrijedan 2,2 milijarde eura.

Reuten od Komisije traži da objasni te postupke, kako je rekao ‘znajući da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koristi EU kao osobni bankomat’.

“Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje predstavio je 28. veljače Srbiji paket financijske podrške vrijedan 2,2 milijarde eura, od čega je 600 milijuna eura u zajmovima. Ovo je najveći zajam EU u povijesti Srbije. U svom obraćanju, povjerenik je na press konferenciji nazvao Srbiju, koja postaje sve autoritarnija, ‘prijateljem’, a sam dan ‘izvanrednim i veoma simboličnim”, naveo je Reuten u pismu upućenom Europskoj komisiji.

Nadalje, dodaje da je Vučić iste noći rekao da ne želi potpisati Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je, kako se navodi, dogovoren tek prethodnog dana uz posredovanje EU, a koji je premijer Kosova Albin Kurti bio spreman potpisati.




Pitao je i koje će korake Komisija poduzeti da potakne Srbiju da potpiše europski prijedlog sporazuma s Kosovom.

“Hoće li Komisija odlučiti suspendirati isplate Srbiji u skladu s Ekonomskim i investicijskim planom dok njen predsjednik ne potpiše i pokaže kredibilnu posvećenost implementaciji EU prijedloga?”, dodaje se u pismu.

Zaključio je da EU mora prestati sa “samoporažavajućim financiranjem Vučićevog opstrukcionizma”..

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.