Vukovar dobiva spomenik djeci ubijenoj u ratu. Investitor projekta je HNK Rijeka

14.02.2022. 17:05:00

VAŽNO SPOMEN-OBILJEŽJE

Obilježavanjem stradanja djece želimo poslati poruku kako se takvi užasi nikad više ne smiju dogoditi, istaknuo je predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković

VUKOVAR – Ovisno o dinamici izgradnje, ali svakako ove godine, Vukovar će konačno dobiti spomenik posvećen djeci ubijenoj u ratu. Zaključak je to sastanka održanog u Vukovaru na kojem su se našle sve zainteresirane strane: Rozika Fischer, predstavnica majki ubijene vukovarske djece, Stjepan Kovačević uime UHDDR-a Bogdanovci, Nenad Barinić, likovni umjetnik koji je osmislio vizualno rješenje spomenika, Dejan Bošnjak, izvođač radova, potom Damir Mišković i Luka Ivančić, predsjednik i direktor HNK Rijeka, te u ulozi domaćina Filip Sušac, dogradonačelnik Vukovara, piše Novi list .

Snažna poruka

Inicijativa koju su oslikavanjem murala u studenom prošle godine pokrenuli Rozika Fischer, majka 21. ožujka 1992. godine ubijene Martine, i Stjepan Kovačević naišla je na sjajan odaziv unutar HNK Rijeka koja je s odobravanjem prihvatila ulogu baznog investitora. S treće strane, Grada Vukovara, također nije bilo nikakvih dvojbi, iako jest bilo poprilično napora kako bi se pronašla lokacija koja će zadovoljiti ne samo smještajne uvjete specifične spomeničke arhitekture, nego i želju da to bude mjesto velike frekventnosti šetača.

Jer spomenik dakako nije sam sebi svrha, kako je istaknula Fischer, već on mora slati što je moguće snažniju poruku o istinskom besmislu ponavljanja zločina kao što je ubijanje najnevinijih bića na svijetu.

– Rijeka, kao i njezin prvoligaš, istinski su prijatelji Vukovara, sredine koja uvijek propagira mir i nenasilje, baš kao što obilježavanjem stradanja djece želimo poslati poruku kako se takvi užasi nikad više ne smiju dogoditi, istaknuo je predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković.

– Bilo je određenih prijepora u vezi s lokalitetom smještaja spomenika, no tijekom tjedna riješit ćemo i to pitanje, naglasio je dogradonačelnik Sušac.

Svečanost otkrivanja

– Inicijalnu ideju oblikovanja spomenika iznijela mi je sama Rozika Fischer. Njezine sam želje razradio u nekoliko verzija da bi ova čiju smo skicu predstavili bila konačnom verzijom. Prihvaćena je s odobravanjem sa svih strana, tako da mogu izraziti veliko zadovoljstvo što će jedan moj rad krasiti naš kraj, baš kao što sam uistinu počašćen biti osobom čiji rad šalje univerzalnu poruku mira i bezumlja zločina kao što je to bilo ubijanje djece, naglasio je Nenad Barinić, autor spomenika ubijenoj vukovarskoj djeci.

Prema određenim saznanjima, želja svih strana je da se svečanost otkrivanja spomenika organizira 3. svibnja, na Dan grada Vukovara. No, s obzirom da živimo u vremenima »novog normalnog«, nitko nije u stanju predvidjeti moguće zapreke. Upravo stoga, o trenutku otkrivanja spomenika javnost će biti naknadno informirana.

Izvor: Novi List/PDN/Foto:Novi list

Izvorni autor: Edi Prodan / Novi list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.