VUKOVAR: Na Veleprometu ekshumirani posmrtni ostaci žrtve iz Domovinskog rata, istražuju se i Priljevo i Svinjarevci

10.07.2020. 09:17:00

U Vukovaru su prije dva dana pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe, koji prema preliminarnim nalazima potiču iz razdoblja Domovinskoga rata, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

“Posmrtni ostaci pronađeni su nakon sustavnog i opsežnog terenskog istraživanja na području Veleprometa, a potom su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije.

Temeljem dojave o navodnoj masovnoj grobnici, probnim iskapanjem pretražena je označena površina od oko 15 četvornih metara na koju je ukazao izvor, no na označenoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava, kao ni tragovi u tlu koji bi upućivali da su na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci bili ukopani.

Daljnjim istraživanjem pretražena je desetorostruko povećana površina, a mjesto pronalaska posmrtnih ostataka nalazi se na mjestu masovnih grobnica na Veleprometu koje je tzv. JNA još u prosincu 1991. godine u sklopu asanacije terena premjestila na Novo groblje u Vukovaru, odakle su ekshumirani 1998. godine te većim dijelom i identificirani.

Pretpostavlja se da su pronađeni posmrtni ostaci zaostali na tom području prilikom asanacije terena, a na navedeni zaključak upućuju tragovi ranijih iskopa vidljivi u strukturi tla, kao i ovom prilikom pronađeni zaostali osobni predmeti već identificiranih osoba ekshumiranih na Novom groblju u Vukovaru.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Također, u neposrednoj blizini mjesta pronalaska posmrtnih ostataka, provedena su probna iskapanja i u studenom 2000. te u svibnju 2003. godine, ali tom prilikom posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Republika Hrvatska još uvijek traga za 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru, među kojima je i neutvrđeni broj hrvatskih branitelja i civila izdvojenih na Veleprometu.

U nastojanju njihovoga pronalaska, Ministarstvo hrvatskih branitelja predano, pravodobno i sustavno istražuje sva prikupljena saznanja i indicije, kao što je učinjeno i u ovom slučaju.

Trenutačno, terenska istraživanja provode se na Priljevu u Vukovaru i na području Svinjarevaca, kao i na drugim mjestima za koja prikupljena saznanja ukazuju na mogućnost ukopa posmrtnih ostataka.

Skrbeći prvenstveno o dobrobiti obitelji nestalih osoba na koje neprovjerene objave djeluju vrlo uznemirujuće i potiču osjećaj nesigurnosti, Ministarstvo hrvatskih branitelja opetovano apelira na moralan, odgovoran i osjetljiv pristup svih čimbenika, uvažavajući kako je pitanje nestalih osoba najteža i najsloženija posljedica Domovinskoga rata”, stoji u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/FOTO: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Izvorni autor: D.R./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.