Vukovar: Sud oslobodio Hajdu za ratni zločin, teretili su ga da je s četnicima ubio dječaka (16)

16.06.2021. 13:22:00

Na rekonstrukciji zločina u zgradi Veleprometa jedina svjedokinja koja je tvrdila da je Dragutina Hajdu vidjela kraj tijela Siniše Rajkovića nije uspjela pokazati prostoriju koju je opisala u iskazu

Na županijskom sudu u Osijeku okončan je sudski postupak protiv Dragutina Hajdu (71) iz Vukovara s prebivalištem u Kanadi, kojeg su tereti za ratni zločin počinjen u Vukovaru u studenom 1991.

Teretili su ga da je u Veleprometu zajedno s još dvoje četnika mučio i ubio Sinišu Rajkovića (16). Sud ga je oslobodio i ukinuli su mu istražni zatvor u kojem je bio godinu i pol.

Hajdu je uhićen 2019. godine na aerodromu u Londonu nakon što je tri tjedna boravio u Hrvatskoj. U Vukovaru. Tamo je vadio svoje nove dokumente. Uhitili su ga na temelju tjeralice.

Tijekom suđenja saslušali su velik broj svjedoka, mahom onih koji su bili zatočenici u Veleprometu.

Svjedokinja Ružica Barbarić iz Vukovara jedina je teretila Hajdu za ubojstvo tvrdeći da je izričito njega vidjela pored tijela maloljetnog Rajkovića. Niti jedan drugi svjedok nije Hajdu smjestio na mjesto zločina.

Kako bi se točno utvrdile sve okolnosti tog kaznenog djela, sudsko je vijeće u jednom trenutku odlučilo napraviti rekonstrukciju u samoj zgradi Veleprometa u Vukovaru gdje su otišli svi članovi vijeća, svjedoci i optuženi.

Na toj rekonstrukciji svjedokinja Barbarić nije uspjela dati suvisle odgovore o točnoj lokaciji prostorije u kojoj je bilo ubojstvo. Te prostorije koju je opisivala u iskazu naprosto nema.

Zbog toga, a i zbog činjenice da i ostali svjedoci nisu Hajdu vidjeli u blizini Rajkovića, sud ga je oslobodio krivnje.

Izvor: 24sata/ Foto:Davor Javorović / PIXSELL // Privatna arhiva

Izvorni autor: Danijela Mikola/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.