Vukušić: Treba naći balans i ne zastrašivati svaki dan građane s negativnim brojkama

27.10.2020. 20:08:00

Psihijatar Herman Vukušić komentirao je kako rast brojki utječe na psihološko stanje ljudi.

U Hrvatskoj se primjećuje, kaže potom, porast poremećaja tjeskobe, depresije, porast potrošnje lijekova, osobito anksiolitika i antidepresiva.

"Povodom nemilog događaja koji se prije dva tjedna desio na Markovom trgu, rekao sam da možda ne bi ni dogodio da nemamo ovakvu situaciju u društvu - općeg porasta tjeskobe. To je kao zakon spojenih posuda. Skretali smo pažnju da ćemo u uvjetima izolacije imati takav efekt. Ventil za takve situacije, koje su posljedice pridržavanja mjera u smislu smanjenja kontakata i životnih sloboda, dovode do ovakvih situacija. Teško je reći što se konkretno može napraviti. Svjedoci smo da u nekoliko europskih zemalja izbijaju opći neredi zbog strožih mjera", prokomentirao je pa dodao: "Volio bih da naši dužnosnici i vlastodršci imaju na umu da su ovo indikatori, govorim o porastu nasilja - individualnog i obiteljskog, indikatori općeg kretanja u populaciji koji mogu biti i gori", rekao je Vukušić gostujući na N1.

Nije čudno, objašnjava, da je od prvotnog povjerenja u stožer došlo do nepovjerenja, nije to slučaj samo u Hrvatskoj.

"Način na koji je krenula strategija borbe, bilo je velikih očekivanja, onda su krenuli godišnji odmori. Moje pamćenje je kao u amebe - tijekom srpnja i kolovoza je izgledalo kao da se sve riješilo ništa nije desilo. Ponovno vratiti ljude u borbu protiv pandemije, naravno da će reagirati negativno i personalizirati tu negativnost prema čelnim ljudima stožera", rekao je.

Pooštravanje mjera dovelo bi do negativnih socijalnih trendova, smatra Vukušić. "Treba naći balans. Ne zastrašivati svaki dan građane s negativnim brojkama, tko ih treba znati može ih vidjeti na web stranicama institucija".

Javnost iritiraju kontradiktorne poruke nekih članova stožera, dodaje.

"Neki znanstvenici koji su često u javnosti, prepiru se putem medija na temu pandemije i podataka, a izgleda kao da rješavaju svoje privatne sukobe. Izgledaju mi poput predsjednika i premijera. Ne shvaćaju da takvo negiranje tvrdnji dodatno potiče strah u naciji i nepovjerenje u institucije sustava", poručio je Vukušić.

Gordanom Laucom, koji smatra kako ćemo prijeći brojku od 30 mrtvih dnevno za par tjedana, se ne slaže, misli da nećemo doći do tako velike brojke. "Globalna smrtnost od korone je 0,2 posto, a u nekim zemljama još i manje. I zdravstveni sustav će izdržati", rekao je.

"Situacija je teška i u ovom trenutku najvažnije je strpljenje. Pratite upute Stožera. Jedino praćenje zapovjedne linije i discipline mogu dovesti do poboljšanja situacije", poručio je građanima kao psihijatar.

Kaže da su građani srednje životne dobi veoma disciplinirani i ne slaže se s konstatacijom da se građani ne pridržavaju mjera. "Treba naciju podsjećati, ali ne i plašiti".

Izvor: direktno.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: js

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.