Washington i Bruxelles spremaju možda i najjači udar na Putina: ‘Razmatramo zabranu uvoza ruske nafte‘

06.03.2022. 20:25:00

Američki državni tajnik kaže da je SAD u aktivnim razgovorima s europskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte

Sjedinjene Države i europski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je u nedjelju američki državni tajnik Antony Blinken, naglašavajući ipak važnost globalne stabilne opskrbe naftom.

"U vrlo samo aktivnim razgovorima s našim europskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, uz naravno istovremeno održavanje stabilne globalne opskrbe naftom", rekao je Blinken u intervjuu za NBC.

Blinken, koji je trenutačno u obilasku europskih zemalja kako bi s europskim partnerima koordinirao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, dodao je da je razgovarao o uvozu nafte s predsjednikom Joeom Bidenom i njegovim kabinetom u subotu.

Blinken je to komentirao nakon što su ovaj tjedan cijene nafte snažno porasle pošto su SAD i i njegovi saveznici uveli sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Nakon invazije, Bijela kuća uvela je sankcije na izvoz tehnologija za ruske rafinerije i plinovod Sjeverni tok 2, koji nikad nije počeo s radom.

Zasad još nije na metu stavila rusku naftu i plin budući da Bidenova administracija još uvijek važe utjecaj takve odluke na globalno naftno tržište i cijene energenata u SAD-u.

Upitan jesu li SAD odbacile mogućnost unilateralne zabrane uvoza ruske nafte, Blinken je rekao kako ništa neće odbacivati, ali da u svemu što Washington čini "pristup počinje s koordinacijom sa saveznicima i partnerima".

Amerikanci su najveći svjetski potrošači benzina zahvaljujući velikim automobilima, velikim udaljenostima koje prevaljuju i malo javnog prijevoza u nekim područjima. Rast cijena benzina uvijek je bilo osjetljivo pitanje za američke političare.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Profimedia

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.