WASHINGTON: “Za nas je to genocid, Rusija želi uništiti Ukrajinu i njeno stanovništvo”

14.04.2022. 10:21:00

Američka diplomacija je u srijedu opravdala optužbu za “genocid” koju je dan ranije iznio Joe Biden protiv Rusije, ocijenivši da ruske snage žele “uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo”.

Američki predsjednik je iznenadio izjavom da ruski predsjednik Vladimir Putin provodi “genocid” u Ukrajini, priznajući ipak da će o tome odlučiti međunarodni pravni stručnjaci.

“Mislim da ćemo, kad prikupimo sve dokaze, doći do istog zaključka kao i predsjednik Biden jer to što se događa na terenu nije nesretan slučaj”, rekla je za CNN američka državna podtajnica Victoria Nuland.

“Rusija i njezine snage svjesno su odlučile uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo”, dodala je.

UN-ova Konvencija o sprječavanju i o kažnjavanju zločina genocida donesena 1948. opisuje ga kao “zločin počinjen u namjeri potpunog ili djelomičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine”.

Pravnici su uvijek oprezni u vezi s upotrebom tog pojma, a zapadni čelnici su podijeljeni u vezi s tim. Kremlj pak ocjenjuje “neprihvatljivim” da Joe Biden iznosi takvu optužbu.

Američki diplomati ipak nastoje umanjiti konkretne posljedice predsjednikove optužbe, ocijenivši da je riječ ponajprije o “moralnom” stavu.

“Predsjednik je govorio o dojmu koji je stekao gledajući strašne snimke što smo ih svi vidjeli iz mjesta poput Mariupolja, Buče, Harkiva i drugih”, rekao je u srijedu za medije glasnogovornik State Departmenta Ned Price, nabrajajući ukrajinske gradove u kojima je Moskva, po ocjeni Kijeva i zapadnih zemalja, počinila “zločine”.

“Nije važno kako ćemo zvati” te čine, već “kako ćemo na njih odgovoriti, a odgovorit ćemo odlučno, šaljući našim ukrajinskim partnerima sve što im treba da se obrane”, dodao je. “Bez obzira je li riječ o ratnom zločinu, o zločinu ili genocidu, to neće utjecati na našu strategiju, to nam neće dati veće ovlasti”.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/EPA/ANDREW HARRER / POOL

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.