WHO: “OMIKRON SE MUNJEVITO ŠIRI I TAMO GDJE JE VEĆINA CIJEPLJENA”

20.12.2021. 21:20:00

Varijanta omikron, prvi put otkrivena krajem studenog, brzo se širi. Čak i u zemljama s visokim stopama cijepljenja ili u kojima se značajan dio stanovništva oporavio od bolesti. Ali još nije jasno je li  stopa prijenosa Omikrona tako velika zato što je ta varijanta manje podložna imunološkim odgovorima, zahvaljujući većoj prenosivosti ili kombinaciji oboje, priopćio je WHO.

Omikron varijanta koronavirusa otkrivena je u 89 zemalja. Slučajevi COVID-19 koji uključuju tu varijantu udvostručuju se svakih 1,5 do 3 dana prijenosom u zajednici.

To je objavila u subotu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Još uvijek postoje ograničeni podaci o kliničkoj težini omikrona. Potrebno je više podataka kako bi se razumjelo profil ozbiljnosti. I kako na ozbiljnost utječu cijepljenje i postojeći imunitet”, rekli su iz organizacije.

“Još uvijek postoje ograničeni dostupni podaci i nema recenziranih dokaza o učinkovitosti ili djelotvornosti cjepiva za omikron”, dodaje se.

“Još uvijek postoje ograničeni dostupni podaci i nema recenziranih dokaza o učinkovitosti ili djelotvornosti cjepiva za omikron”, dodaje se.

Južna Afrika je prijavila omikron WHO-u 24. Studenoga. To je potaknulo zemlje diljem svijeta da uvedu zabrane putovanja. Kao i da ponovno uvedu domaća ograničenja kako bi usporile njegovo širenje. WHO je ranije ovog tjedna rekao da je omikron prenosiviji od soja Delta i da smanjuje učinkovitost cjepiva. No zato uzrokuje manje ozbiljne simptome, prema ranim podacima. Brži prijenos zabilježen je u Južnoj Africi, gdje je Delta manje zastupljena. Isto vrijedi i za Veliku Britaniju, gdje je Delta dominantna vrsta.

Agencija je naznačila omikron kao varijantu koja izaziva zabrinutost 26. studenoga, brzo nakon što je prvi put otkrivena, a varijanta još nije dovoljno poznata, kao ni ozbiljnost bolesti koju izaziva.

– I dalje su ograničeni podaci o kliničkoj ozbiljnosti omikrona, rekao je WHO. Više podataka je potrebno da bi se ona razumjela, uključujući i kako na ozbiljnost utječe cijepljenje i postojeći imunitet.

Dodano je da su i dalje ograničeni dostupni podaci i da nema provjerenih dokaza o učinkovitosti cjepiva ili djelotvornosti za omikron.

WHO je upozorio da bi u nekim mjestima bolnice mogle biti preopterećene s tako brzim rastom slučajeva.

– Hospitalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoafričkoj Republici nastavljaju rasti i s obzirom na brz rast slučajeva, moguće je da mnogi zdravstveni sustavi brzo postanu preopterećeni.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.