Za Ukrajinu u četvrtak kreće novi konvoj pomoći Hrvatskog Caritasa

27.04.2022. 18:16:00

Ravnatelja ukrajinskoga nacionalnog Caritasa Spes, Wiaczeslaw Grynewicz, zahvalio je hrvatskom Caritasu na pomoći za ukrajinski narod tijekom ruske agresije, priopćeno je u srijedu iz Hrvatskog Caritasa koji najavljuje za sutra odlazak novog konvoja pomoći za Lavov.

„Prijateljstvo i jedinstvo s međunarodnom Caritasovom obitelji, a osobito s Hrvatskom Caritasom, za nas su vrlo važni!“, rekao je otac Wyaczeslaw Gryniewicz, ravnatelj ukrajinskoga Caritasa Spes u kratkoj videoporuci iz grada Vinice.

U Vinici u središnjem dijelu Ukrajine, djeluje jedan od centara Caritasa Spes, nacionalnog ukrajinskog Caritasa, odakle se humanitarna pomoć koja stiže u Ukrajinu distribuira prema istoku, jugu i sjeveru zemlje.

U videoporuci otac Wyaczeslaw Gryniewicz pozdravlja kolege iz Hrvatskog Caritasa i ističe važnost suradnje i jedinstvo s Caritasovom međunarodnom obitelji. Napominje da su od ranog jutra u Caritasovom centru u Vinici imali oko tisuću i petsto ljudi kojima je potrebna pomoć.

Hrvatski Caritas u Ukrajinu uputiti već 11 tegljača humanitarne pomoći

Hrvatski Caritas uspio je dosad u Ukrajinu, zahvaljujući darežljivosti hrvatskih građana, udruga i tvrtki, uputiti 11 tegljača različite humanitarne pomoći: gotove hrane, temeljnih prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština, kreveta, deka, vreća za spavanje te malih kućanskih aparata i priručne opreme.

Pritom je nastojao odgovoriti na potrebe na koje je upućivao Caritas Spes. Osim financijske pomoći Caritasu Spes i Caritasu Ukrajina, Hrvatski Caritas dosad je u Ukrajinu poslao materijalnu pomoć vrijednu gotovo 4.380.000 kuna, navodi se u priopćenju.

U četvrtak prema Ukrajini kreću još dva tegljača s više od 20 tona različitih gotovih jela.

Oni će preko jednog od operativnih središta Caritasa Spes u Lavovu i putem njegove mreže nastojati dosegnuti ratom ugrožene pojedince i obitelji u Harkivu i mjestima na krajnjem istoku Ukrajine, koji žive u teškim ratnim uvjetima i često nemaju mogućnost pripremanja hrane, najavljuju iz Hrvatskog Caritasa.

Hrvatski Caritas zahvaljuje i svima koji su svojim novčanim ili materijalnim darom ili pozivom na donacijski telefon omogućili da nužno potrebne namirnice stignu u srce Ukrajine.

Podsjećaju da se novčana pomoć za ratom strali ukrajinske narod može donirati – pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (cijena po pozivu 6,25 HRK, PDV uključen); uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR3823400091511177677; uplatom on-line donacije putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa www.caritas.hr

Pomoć se može i darom trajne hrane i higijenskih potrepština u župnim i nad/biskupijskim caritasima, naveo je Boris Peterlin iz Hrvatskog Caritas.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.