ZABORAVITE ‘PROLJEĆE’ USRED ZIME, STIŽE HLADNA FRONTA: Upaljen meteoalarm, kiša će se pretvoriti u susnježicu i snijeg

04.01.2022. 15:27:00

U Novu smo godinu ušli uz natprosječno visoke temperature, međutim, to ‘proljeće usred zime’ neće biti dugog vijeka.

Naime, nakon kiše i juga najavljenih za srijedu, stiže hladna fronta koja će kišu pretvoriti u snijeg, objavljeno je u vremenskoj prognozi HRT-a.

Osim toga, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) upozorili su na potencijalno opasno vrijeme u cijeloj zemlji.

Kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg

“U ponedjeljak je zapuhao jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, koji će u utorak biti još jači, uz promjenjivo oblačno vrijeme te povremenu kišu uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, a u srijedu u većini krajeva treba računati na kišu. Uz zahladnjenje će kiša prelaziti u snijeg, ponajprije u gorju. U četvrtak postupni prestanak oborine, na Jadranu i bura, ponegdje jaka, uglavnom na sjevernom dijelu i s olujnim udarima.

U srijedu će u prvom dijelu dana vrijeme biti promjenjivo uz mjestimičnu kišu uglavnom na Jadranu i uz njega. Zatim slijedi jače naoblačenje s kišom, na Jadranu i uz pljuskove s grmljavinom, a pritom je lokalno moguća obilna oborina.

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Navečer, uz pad temperature kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, ponajprije u gorju uz stvaranje snježnog pokrivača. Umjeren do jak jugozapadni vjetar poslijepodne će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, navečer na sjevernom dijelu bura. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, na Jadranu od 10 do 14, a najviša dnevna između 12 i 17 °C. Prema večeri osjetno hladnije, javlja DHMZ.

Kraj tjedna zamjetno hladniji

U petak sunčanije, ali i zamjetno hladnije, i dalje uz buru, vjerojatno najjaču podno Velebita.




Za vikend nas ponovno očekuje gusta naoblaka, mjestimice na kopnu uz mogućnost za snijeg, a na Jadranu kišu, osobito na jugu”, objavio je Zoran Vakula u Meteo kutku HRT-a.

Krunoslav Mikec je potom detaljno obrazložio kakve nas vremenske prilike čekaju u nastavku ovog tjedna.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

“U utorak u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, ujutro mjestimice u Posavini i maglom. Pritom relativno vjetrovito uz jugozapadnjak. Temperatura zraka nakon jutarnjih 0 do 5 °C porast će do vrijednosti između 13 i 15 °C.

Podjednaka – za siječanj razmjerno visoka temperatura – i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također puhati jugozapadni vjetar koji mjestimice na udare može biti jak, poglavito u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini. Uz to, dosta oblaka, ali u većini područja sa sunčanim razdobljima.




Za utorak i srijedu oglašen meteoalarm

Međutim, Državni hidrometeorološki zavod upozorio je na potencijalno opasno vrijeme u cijeloj zemlji u utorak i u srijedu. Žutom bojom označili su cijelu kartu Hrvatske zbog olujnog juga. Olujno jugo će u četvrtak na području Kvarnera i Kvarnerića okrenuti na buru, a očekuju se udari od 65 do 100 km/h.

Foto: Screenshot/DHMZ

“U srijedu nakon južine i topline stiže kiša, a uz pad temperature i okretanje vjetra na sjeverni, na kopnu će ponegdje biti susnježice i snijega, ne samo u gorju, nego i u dijelu središnje Hrvatske. U četvrtak prestanak oborine te razvedravanje, a u petak većinom sunčano i zamjetno hladnije.

Na Jadranu u prvom dijelu srijede još jugo uz kišu, većinom na sjevernom dijelu, potkraj dana i prema jugu. Jugo će okrenuti na buru koja će od četvrtka podno Velebita biti na udare jaka i olujna. Pritom na kišu treba računati još u četvrtak uglavnom u Dalmaciji”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.