Zagreb pod opsadom građevinskih radova: Kako se grad bori s posljedicama potresa

12.02.2024. 15:36:00

U ponedjeljak oko 14 sati, tijekom radova na uklanjanju stare zgrade na Maksimirskoj ulici kod Kuhačeve ulice, došlo je do neočekivanog incidenta. U trenutku rušenja zida, koji je trebao ustupiti mjesto nove konstrukcije, veliki narančasti oblak prašine podigao se u zrak, zahvativši i tramvajsku prugu. Brdo cigli srušilo se na ulicu, potpuno blokirajući prolaz u tom dijelu grada, prenosi Dnevno.hr

Izvanredna situacija privukla je pažnju prolaznika i vozača, ali srećom, nije rezultirala ozljedama. Ne, incident je dodatno potaknuo zabrinutost među građanima Zagreba, već opterećenim nizom sličnih događaja proteklih mjeseci.

Građevinski radovi u Zagrebu, posebno u kontekstu obnove nakon potresa, predstavljaju izazov za grad. Radovi na Maksimirskoj nisu izuzetak. Iako su trajali već neko vrijeme, rušenje zida naglo je izazvalo paniku i potrebu za hitnom intervencijom. Inspekcija će detaljno istražiti uzroke incidenata, no već se nazire da je riječ o ljudskom faktoru.

Jedna od teorija sugerira da su tvrtke koje obavljaju radove možda nedovoljno kvalificirane za zahtjeve takvih projekata. Velika potražnja za građevinskim radovima može dovesti do kompromisa u odabiru izvođača, čime se smanjuje razina sigurnosti i kvalitete radova. Druga teorija ističe nedostatak promišljanja o sigurnosti i zahtjevima obnove grada nakon potresa. Upozorenja stručnjaka o potrebi za paralelnim centrom za obnovu grada nisu bila dovoljno uzeta u obzir.

Incidenti poput ovog na Maksimirskoj ulici ne samo što dovode u pitanje sigurnosti građevinskih radova, već ukazuju na potrebu za temeljitim promišljanjem i planiranjem obnove grada nakon prirodnih katastrofa. Zagreb se suočava s izazovima, ali i prilikama za poučne lekcije i poboljšanja u budućnosti.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.