Zagrepčani naučili vještine spašavanja života

10.09.2023. 10:47:00

Svjetski dan prve pomoći bio je idealna prilika za građane da nauče i obnove svoje znanje i vještine pružanja prve pomoći

Svatko od nas može biti junak kada je to najpotrebnije. Potrebno je samo znati vještine koje čine veliku razliku. Vještine koje nije teško naučiti, a koje mogu spasiti ono najvrednije - ljudski život. Vještine prve pomoći. Brojni su građani, odrasli i oni najmlađi, u subotu 9. rujna 2023. godine, na Cvjetnom trgu u središtu Zagreba imali prilike naučiti ili obnoviti svoje znanje i vještine pružanja prve pomoći.
Javnozdravstvenu edukaciju prve pomoći organiziralo je Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom povodom Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava svake druge subote u rujnu. Na ovaj dan promovira se važnost prve pomoći te stjecanje znanja i vještina prve pomoći s
ciljem spašavanja ljudskih života. Događaju su nazočili ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba dr. Tatjana Pandak, voditeljica Odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje Grada Zagreba dr. Ivana Đerek Dubravčić, liječnici, djelatnici i mladi Crvenog križa Zagreb.
Tijekom sunčanog subotnjeg prijepodneva građani su imali prilike vidjeti pokazne vježbe prve pomoći, a za najmlađe bile su organizirane radionice. Mladi Crvenog križa Zagreb građanima su prikazali šminkanje ozljeda i njihovo zbrinjavanje, a liječnici Crvenog križa Zagreb prezentirali su kardiopulmonalnu reanimaciju i uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD uređaja).
Jedna od primarnih zadaća Crvenog križa jest obuka prve pomoći. Iznimno je važno građane podučiti tehnikama i vještinama potrebnima za neposredan, pravovremen i pravilan odgovor u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće, a njima, zbog prirodnih nepogoda, posljednjih godina svjedočimo sve češće.
„Mi u Crvenom križu Zagreb apeliramo na cjeloživotno učenje prve pomoći. Takav oblik pomoći na licu mjesta od vitalne je važnosti, osobito ako nije moguć brz dolazak hitne medicinske službe. Upravo su te minute, prije dolaska hitne medicinske pomoći te rano prepoznavanje neodgodivih stanja, najčešće
ključni za preživljavanje, a kvaliteta prvog odgovora snažno ovisi o odgovarajućem znanju i postupcima onih koji se nađu na mjestu nesreće“, rekao je ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava, istaknuvši kako kroz programe prve pomoći Crvenog križa Zagreb godišnje prođe između 15 i 16 tisuća osoba GDCK Zagreb obuku iz prve pomoći za osnovnoškolce i srednjoškolce provodi kroz programe „Škola u prirodi“ u domovima na Sljemenu i u Novom Vinodolskom te kroz program ljetovanja u Novom Vinodolskom, kroz tečaj obnove znanja iz pružanja prve pomoći za djelatnike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, vrtića i učeničkih domova, edukaciju prve pomoći za autoškole, osposobljavanje osoba u radnim organizacijama za pružanje prve pomoći na radu, edukacije za upotrebu AVD uređaja te kroz besplatne tečajeve za građanstvo.
Takav besplatan tečaj građani su imali prilike proći i ove subote u prostorijama Crvenog križa Zagreb u Ilici. U znanju prve pomoći Hrvatska je ispod Europskog prosjeka. Kako bi poboljšao ovu statistiku

Crveni križ Zagreb od ove jeseni jednom mjesečno održavat će besplatne edukacije prve pomoći za građane.
Uključivanjem šire javnosti kroz ovakve aktivnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu. Vještine prve pomoći nisu samo vrijedne, one su nužne za sve ljude. Vještine prve pomoći su nit koja povezuje naše zajednice, potičući osjećaj zajedništva, dijeljene
odgovornosti i otpornosti pred neočekivanim izazovima. Učeći ove vještine, postajemo više od promatrača, postajemo čuvari samog života.
No, prva pomoć nije samo niz tehnika, to je mentalni sklop. Ugrađuje u nas hrabrost i odlučnost da brzo i odlučno djelujemo kad svaka sekunda ima značaj. Ove vještine premošćuju jaz između straha i djelovanja, nesigurnosti i samopouzdanja. Transformiraju obične ljude u svakodnevne heroje. Podsjećaju
nas da su suosjećanje i znanje najmoćniji alati koje posjedujemo kako bismo bili sposobni učiniti ono najvrjednije – spasiti ljudski život. 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: GDCK

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.