Zagrepčanin s pravom burno reagirao na transparent protiv Oluje na Trgu: 'Što ti znaš... Ti si bila tamo?'

02.08.2024. 14:12:00

KAŽU DA GOTOVINA NIJE OSLOBOĐEN

Povodom 29. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja na glavnom zagrebačkom trgu održana je polusatna antiratna akcija kojom su organizatori izrazili suosjećanje sa žrtvama rata i zatražili procesuiranje počinitelja ratnih zločina. 

Akciju su organizirali Centar za žene žrtve rata – ROSA, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK iz Sarajeva, Centar za građansku hrabrost , Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Ženska mreža Hrvatske. "Podsjećamo da su nad građanima Hrvatske srpske etničke pripadnosti za vrijeme i poslije operacije 'Oluja' pripadnici Hrvatske vojske, policije i civila počinili ratne zločine. Najveći broj tih zločina nije procesuiran", kazala je  Nikolina Zec  iz Centra za žene žrtve rata ROSA.

"Također podsjećamo da Hrvatska nije utvrdila činjenice o zločinima. Presuda  Anti Gotovini  i drugima protumačena je kao oslobađajuća od odgovornosti svakog vida, umjesto da se činjenice dodatno istraže, a počinitelji procesuiraju", dodala je. Kako je navela, ubijeno je više od 600 civila, spaljeno više od 22.000 kuća, a izbjeglo oko 200.000 građana.

Jedan građanin burno je reagirao. "Gazili su tenkovima svoje. U krivom gradu demonstrirate. Ali znate dobro da Zagreb nije ubijao, nego spasio. Što znaš, ti si bila? Ja sam bio tamo, vidio, doživio, učinio. To je laž. Ovo nije istina. Znaju oni dobro. Što to ima veze sa Zagrebom i banom  Jelačićem ", reagirao je ovaj branitelj. 

'Zločini u Oluji su odgovornost Hrvatske'

Zec je također kazala da provedba Zakona o civilnim žrtvama rata pokazuje nejednak odnos prema žrtvama i da izostanak utvrđenih činjenica o okolnostima i razmjerima stradanja tijekom i nakon vojne operacije Oluja' onemogućava žrtve u stjecanju prava iz zakona.

Udruge zato traže provjeru i sistematiziranje podataka iz različitih izvora, vladinih i nevladinih institucija i organizacija, te objedinjavanje postojećih istraživanja radi utvrđivanja činjenica koje će biti dostupne javnosti. "Zločini u Oluji su odgovornost Hrvatske, a suočavanje društva s 'Olujom' mora biti utemeljeno na činjenicama o počinjenim ratnim zločinima i političkom čišćenju", poručili su.

"Nesporno je u 'Oluji' došlo do zločina, Hrvatska ih tumači kroz uzroke, a Srbija kroz posljedice, tražimo da se događaj promatra u cjelini, stvorio historijski narativ koji je neupitan i da ne izaziva podjele u društvu", rekla je  Nela Pamuković.  iz Centra za žene žrtve rata i Ženske mreže Hrvatske. 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: kkž/h/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.