Zajednica Udruga Domovinskog rata položila vijence povodom Dana međunarodnog priznanja

15.01.2020. 20:42:00

RIJEKA - Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije s predstavnicima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Hrvatske 15. siječnja na Mostu hrvatskih branitelja na Delti polaganjem vijenaca odala je počast svim poginulim i umrlim braniteljima Domovinskog rata. Nekoliko prigodnih riječi i kratku molitvu izrekao je vojni kapelan pat. Mirko Vukoja.

Kako je izjavio Damir Uskok, predsjednik Zajednice Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, ovo je prvo polaganje vijenaca otkako je izgrađeno Spomen -obilježje pri Mostu hrvatskih branitelja.

- Ovo je naš tradicionalni susret kada se prisjećamo naših poginulih i svih onih koji su dali živote za stvaranje hrvatske države. Današnji dan je važan jer smo tada konačno priznati, a sjećam se kako je bilo tada na ratištu, rekao je Damir Uskok, dodajući da moramo biti ponosni na 15. siječnja jer je taj datum, uz proglašenje neovisnosti, jedan od važnijih povijesnih trenutaka u povijesti naše zemlje.

U sklopu istog događaja u poslijepodnevnim satima u dvorani Euroherca, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, prikazuje se dokumentarni film - Pet zapovjednika obrane vukovarskog Sajmišta. Scenarij potpisuje umirovljena vinkovačka novinarka Milka Vida, a režiju Vladimir Andrić, glumac i režiser vinkovačkog kazališta.

Film je nastao na inicijativu Nikole Tarlea, predsjednika humanitarno-kulturnog braniteljskog centra Vukovar. Uradak govori o pet zapovjednika obrane vukovarskog sajmišta: Damjanu Samardžiću – Veliki bojler, Petru Kačiću – Srednji bojler, Velimiru Đereku – Sokol, Ivanu Poljaku – Sokol te Josipu Tomašiću – Osa.

Likove se upoznaje od malih nogu, kroz priče njihovih obitelji, a nikada se ne bi upoznali da nisu zajedno bili u ratu.

Izvor: Novilist.hr/Foto: Marko Gracin

Izvorni autor: Ljiljana Hlača

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.