“Zakon o braniteljima ne provodi se pri zapošljavanju”

27.02.2020. 08:58:00

Očekujemo potpunu primjenu zakona prema braniteljima i svim građanima RH bez političkog klijentelizma, rodbinskih veza i interesnih pogodovanja – poručili su branitelji.

Zakon o pravima hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata u praksi se, kada je riječ o zapošljavanju, zaobilazi i ne provodi.

Pravo prednosti branitelja pod jednakim uvjetima ne poštuju ni državna tijela ni tijela lokalne uprave kao ni javna poduzeća u vlasništvu RH, na štetu populacije hrvatskih branitelja – poručili su jučer šefovi triju najutjecajnijih braniteljskih udruga: Zoran Maras iz Udruge Specijalne policije, Krešimir Maretić iz Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi i Siniša Mastelić iz Saveza udruga branitelja radnika.

Uz medijski eksponiran slučaj dr. sc. Ljiljane Zmijanović, koja usprkos najboljim referencijama i statusu braniteljice nije uspjela proći na natječaju za ravnateljicu NP-a Krka, iznijeli su cijeli niz slučajeva gdje se zakon, kako tvrde, ne provodi.

Riječ je o Luki Čulini, djetetu ratnog invalida, koji se nije uspio zaposliti u zagrebačkoj Ustanovi Upravljanje sportskim objektima, kao ni Boris Peterlik, nezaposleni branitelj, koji u istoj instituciji dva puta nije prošao na natječaju za referenta nabave iako je imao najbolje prikazane ocjene testova.

Posao nije dobio ni Ante Buljan, nezaposleni branitelj, u splitskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija. Ukazali su i na otkazivanje ugovora o radu braniteljima u HŽ Cargu, a da se pritom nije vodilo brigu o socijalnom statusu.

Stoga su među ugroženima i teško bolesni ratni invalid Jadranko Vukanović, kao i Suzana Radaljac, supruga preminulog branitelja, koja skrbi o nepokretnom sinu.

– Od Vlade RH, resornih ministarstava i nadležnog Državnog inspektorata zahtijevamo pojačane kontrole državnih inspektora u provedbi natječaja i kršenju važećih zakona.

Očekujemo potpunu primjenu zakona prema braniteljima i svim građanima RH bez političkog klijentelizma, rodbinskih veza i interesnih pogodovanja – poručili su branitelji.

Izvor: Večernji.hr/Foto:Robert Anic/PIXSELL

Izvorni autor: Renata Rašović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.