ZAPOČELA LETAČKA OBUKA: Veliki dan za buduće vojne pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

19.03.2021. 12:34:00

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u 392. eskadili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ovoga tjedna započela je temeljna letačka obuka na avionu ZLIN 242L pod nazivom “Zajednički temelji” 27. naraštaja vojnih pilota i pripadnika 8. naraštaja koji se školuju izvan projekta kadet.

Prvi let s nastavnicima letenja informativne je naravi, a tijekom letačke obuke postupno će uvježbavati sve složenije letačke elemente do razine potpune samostalnosti. Nakon svakog razdjela obuke imat će ispitni let što će biti svojevrsna potvrda da mogu nastaviti s obukom. Polaznici, koji su se odlučili za poziv vojnog pilota, su pristupili obuci sa željom za učenjem kako bi se mogli staviti u službu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odnosno zaštite hrvatskog neba.

Foto: HRZ

“Svaki početak letačke obuke novog naraštaja vojnih pilota i za nas nastavnike je svojevrsni izazov. Polaznicima se pristupa individualno i tijekom cijele obuke ih potičemo da daju najbolje od sebe. Na nas uvijek mogu računati”, rekao je voditelj naraštaja i akrobatske grupe Krila Oluje, satnik Darko Belančić. Napomenuo je kako obuka ima svoju dinamiku koja je dosta zahtjevna. Pozvao je polaznike da budu ustrajni, predani učenju i uporni jer jedino tako uspjeh neće izostati.

Po završetku temeljene letačke obuke na ZLIN-u slijedi raspodjela po tipu letjelice, na avion Pilatus PC9M ili Bell 206B Jet Ranger čime nastavljaju svoju letačku obuku za karijeru vojnog pilota aviona ili vojnog pilota helikoptera.

Foto: HRZ

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: HRZ

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.