Zapovjednici akcije Bljesak uznemireni potezom BiH, što će poduzeti Plenković?

11.08.2021. 21:12:00

U četvrtak u 11 sati premijer Andrej Plenković primit će ratne zapovjednike iz akcije Bljesak zbog zamolnice koja je stigla iz BiH.

Navodno ih se sumnjiči za neselektivno granatiranje civilnog stanovništva u BiH iako se akcija vodila na hrvatskom teritoriju. Državni vrh već danima šalje poruku da se nitko ne treba brinuti, a desnica paralelno kritizira da sve ima prizvuk haških suđenja.

Ratnim zapovjednicima Bljeska premijer bi na sastanku trebao iznijeti plan, no nitko iz vrha vlasti zasad ne otkriva hoće li to biti vatrogasne mjere ili potez koji će zaustaviti pravosudni progon.

“Kad govorimo o osloboditeljskim vojnim akcijama hrvatskih oružanih snaga, nitko i nikad ih neće dovesti u pitanje i zbog toga nitko u Hrvatskoj ne treba brinuti, a Hrvatska vlada će kao u svakoj situaciji naći odgovarajući odgovor”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kritika s desnice

I prije Vladinog odgovora stiže kritika s desnice. Haško iskustvo uči da u ovakvim situacijama generali završavaju na sudu pa su Suverenisti skloni podržati rješenje predsjednika Milanovića – odbijanje BiH zamolnice za pravnom suradnjom.

“Ja ću se tu složiti sa stavom predsjednikom Milanovića iako naglašavam – zašto se krije sadržaj zamolnice? Krije se jer je šokantan. I ne radi se tu o pravnom, nego prvorazrednom političkom pitanju”, kazao je predsjednik Suverenista Hrvoje Zekanović.

Nezavisni zastupnik, Milan Vrkljan, postavlja pitanje – tko stoji iza zamolnice za pravnu pomoć protiv 14 zapovjednika iz Bljeska.

“Pogledajte tko je potpisao tu zamolnicu. Potpisala je Hrvatica iz BiH kojoj leđa čuva HDZ iz BiH, i piše optužnicu protiv Hrvata koji su bili u ratu sa Srbijom. Kako se to može objasniti nego kao zavjera u kojoj se hrvatskom narodu baca dimne zavjese”, istaknuo je saborski zastupnik Milan Vrkljan.

Za što se zapravo terete?

U zamolnici, doznaje Net.hr, stoji da je u neselektivnom granatiranju Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice smrtno stradalo 10 civila, a 7 ih je ranjeno. Međutim, novinarka portala Đurđica Klancir ne očekuje pravni epilog.

 

“Velik dio javnosti pa i bošnjačkih medija smatra da se radilo manevru, da tužiteljica koja dolazi iz HDZ-a pošalje materijal u Hrvatsku, a da onda, naravno, DORH to odbaci i da se ništa ne procesuira”, kazala je Klancir.

Što će poduzeti, vjerojatno jedini zna premijer Andrej Plenković.

Zapovjednici s optužnice kažu nam da ih potez BiH, najblaže rečeno, uznemirava. I da s nestrpljenjem očekuju sastanak s premijerom.

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Katarina Brečić/Foto: Dusko Jaramaz

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.