Zapovjednik Crnih mambi Šafarić: Srce me vuklo zaštititi svoj narod od malih nogu

19.05.2021. 18:07:00

Srce me vuklo zaštititi svoj narod od malih nogu, ovdje mi se pružila prilika. Nažalost obuke nije bilo, jednostavno sam primio pojedina oružja u ruke ne znajući uopće rukovati njima. Uzmeš, nanišaniš i opališ, malo hrabrosti, malo ludosti i tu sam se istaknuo, prisjeća se Ivica Šafarić Nindža, ratni zapovjednik „Crnih Mambi” za HRT-ov Studio 4.

Ovih dana elitna postrojba odnosno bojna za specijalne namjene Oružanih Snaga RH „Crne Mambe” slave svoj 30.ti rođendan i s ponosom se sjećaju svoga ratnog puta. Pješačka bojna u okviru 2. Gardijske brigade Gromovi utemeljena je 91. godine.

– Ima nas iz svih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jedini dragovoljci koji su krenuli sa srcem i dušom, a da nikakve osobne koristi od toga nisu imali, priča Ivica Šafarić Nindža, ratni zapovjednik „Crnih Mambi”.

– Pošto smo se pomalo formirali kao jedinica za posebne namjene, nosioci su ljudi koji su oformili prvu pješačku bojnu, i samim time većina njih su postali zapovjednici koji su poslije kroz ratni put vodili naše postrojbe, objašnjava Šafarić.

Tijekom rata imali su problem nedostatka ljudstva.

– Popunjenost je nažalost bio problem, prva satnija je brojala 30 ljudi. Osobno se sjećam, 93′ tijekom akcije “Maslenica” bilo nas je 48, najviše što nas se okupilo kao prva satnija, a oko 113 nas se okupilo kao taktička grupa iz prve bojne za akciju “Maslenica” što je smiješno, rekao je Šafarić.

Šafarić se prisjeća da se za nepunih tjedan dana prva pješačka satnija prepolovila. Ostalo je 20-ero ljudi, dio je poginuo, dio ranjen, a dio otpao iz stroja.

– Naša bojna je imala 78 poginulih, a ranjenih kao brigada službeno se vodi 1400, od toga je veliki broj pripadnika Crnih mambi, kaže zapovjednik.

Mambe su krajem lipnja imale svoje prvo ratno krštenje, kao jedinica za posebne namjene u Borovom selu spašavali su dvanaest redarstvenika.

Kao ratnik Ivica Šafarić istaknuo se u obrani Livna, Dubrovnika, i Banovine. S 19 godina prednjačio je u uništavanju tenkova kod Petrinje.

– Srce me vuklo zaštititi svoj narod od malih nogu, ovdje mi se pružila prilika. Nažalost obuke nije bilo, jednostavno sam primio pojedina oružja u ruke ne znajući uopće rukovati njima. Uzmeš, nanišaniš i opališ, malo hrabrosti, malo ludosti i tu sam se istaknuo, priča zapovjednik Šafarić.

Za vrijeme rata Ivica Šafarić Nindža, ratni zapovjednik „Crnih Mambi” ranjen je čak šest puta i svaki put je ostao na bojištu ratovati s povredom, ili u dva slučaja teže ozlijede, bi se vraćao nakon kraćeg liječenja.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Izvor: narod.hr/PDN/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr/hrt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.