Zaraznija mutacija stigla u susjedstvo: U Sloveniji potvrđen indijski soj koronavirusa

12.05.2021. 21:35:00

Indijska inačica koronavirusa, poznata kao B.1.617, širi se svijetom, a potvrđen je i prvi slučaj u Sloveniji.

Podatak je objavljen je na portalu GISAID, koji nudi otvoreni pristup genomskim podacima, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta u Ljubljani 20. travnja.

Očekuje se da će slučaj biti predstavljen u četvrtak na vladinoj konferenciji za novinare.

Kod indijske inačice, kako tvrde virolozi, radi se o kombinaciji britanskog i južnoafričkog virusnog soja. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za sada je samo izvijestila da se indijski soj znatno brže širi od ostalih nepromijenjenih mutacija koronavirusa, što je pokazao slučaj u Indiji, no još uvijek nije poznato je li i smrtonosniji.

EMA: Odobrena cjepiva vjerojatno će zaštititi od indijske inačice 

Mutacija je po prvi puta zabilježena u prosincu 2020. godine. Dvostruko mutirani soj do sada je zabilježen u 44 zemlje svijeta. Po trenutno dostupnim podatcima u Ujedinjenom Kraljevstvu je 247 slučajeva indijske inačice, u SAD-u, Njemačkoj 28, Belgiji 5, Italiji 1, Španjolskoj 2, Francuskoj 3 slučaja.

Zbog rekordnih brojeva novozaraženih i preminulih od COVID-a u Indiji, vlada premijera Narendre Modija poziva se da zatvori drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

Europska agencija za lijekove (EMA) vjeruje da će sva četiri cjepiva protiv Covid-19 odobrena u Europskoj uniji vjerojatno pružiti zaštitu protiv indijske inačice koronavirusa, piše 24ur.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto:Fah

Izvorni autor: narod.hr/24ur

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.