ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO - PROJEKT VRIJEDAN 155 MILIJUNA KUNA! Vlada kreće u kompletnu obnovu Banskih dvora! Od konstrukcije, pa sve do restauracije!

13.09.2021. 10:01:00

Projekt sveobuhvatne obnove Banskih dvora koji je Vlada pokrenula ima procijenjenu vrijednost na 155,1 milijun kuna.

Budući da je palača Banski dvori zaštićeno kulturno dobro, Vlada je iskoristila priliku da se dio obnove zgrade sufinancira novcem iz Fonda solidarnosti Europske unije, sredstvima koja su nam dostupna kao pomoć u obnovi potresom oštećene kulturne baštine.

Pokrenut je postupak javne nabave projektno-tehničke dokumentacije i cjelovite obnove Banskih dvora, a iz natječajne je dokumentacije jasno da je projekt obnove podijeljen u dvije faze.

Od konstrukcije do restauracije

U prvoj, koja će trajati pola godine, izvest će se radovi na konstrukcijskoj obnovi palače i taj dio projekta bit će sufinanciran bespovratnim sredstvima iz europskog Fonda solidarnosti. Druga faza obnove zgrade sjedišta Vlade trajat će dvije godine od dana potpisivanja ugovora s izvođačima radova.

Tijekom radova rekonstruirat će se sve instalacije (elektroinstalacije, vodovodne, kanalizacijske…), preuredit će se kuhinja i restoran u prizemlju zgrade, kao i neke od svečanih dvorana na katu, a na tavanu će se urediti uredski prostori. Zgrada Banskih dvora bit će napokon u cijelosti prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju.

Uredit će se sanitarni čvorovi prilagođeni osobama s invaliditetom, ugradit će se dodatna dizala, a osobama s poteškoćama u kretanju prilagodit će se ulazni dio zgrade kao i svi ostali dijelovi obnovljenih Banskih dvora. Tijekom obnove uredit će se i unutarnje dvorište palače, uvest će se sustav navodnjavanja za vrt, sanirat će se fontana, a restaurirat će se i drvene kocke na svečanom ulazu u Palaču, piše Jutarnji list.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: lb/foto: Vlada RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.