Zašto je Krim toliko važan Rusiji i može li ga Ukrajina vratiti?

23.11.2022. 17:04:00

Ukrajinski uspjesi na bojnom polju nastavljaju se i ovaj tjedan nakon oslobođenja grada Hersona, a u središte pažnje ponovno dolazi pitanje Krima.

Posljednjih dana razni ruski političari raspravljaju o mogućim napadima na ruske položaje na poluotoku koji je od ključnog značaja.

Tako je bivši zapovjednik ruske zračne flote Viktor Bondarev rekao da Ukrajina nema ni resurse ni vojni potencijal da ponovno zauzme Krim, a zastupnik u ruskom parlamentu Andrej Guruljov pozvao je Moskvu da uzme u obzir mogućnost ukrajinskog napada uz potporu NATO-a.

Taođer ruski zastupni Mihail Šeremet upozorio je da će ukrajinske snage doživjeti “posljednji, fatalni udarac” ako pokrenu veliku ofenzivu na Krimu.

Nekad smatran biserom Ruskog Carstva, ovaj strateški važan teritorij na Crnom moru ima dugačku povijest, uključujući otpor nacistima u Drugom svjetskom ratu i nedavnu aneksiju koju je pokrenuo Vladimir Putin 2014.

Kad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači, predsjednik Volodimir Zelenski u početku je bio oprezan kad je trebalo javno govoriti o ambicijama prema obalnom teritoriju. No, kako se rat razvijao i ukrajinske su snage upisivale sve više pobjeda na ratištu, Zelenski je postajao sve jasniji: “Krim je ukrajinski i vojska će ga ponovno zauzeti.”

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Volodimir Havrilov rekao je za Sky News da bi ukrajinske snage mogle ponovno zauzeti Krim do kraja prosinca, a da će rat s Rusijom biti gotov do proljeća. Također je istaknuo da je vraćanje Krima samo pitanje vremena, dodajući da bi ovom cilju mogao pomoći neke nepredviđeni događaj u Rusiji, poput iznenadnog pada Putinovog režima.

“Mogli bismo osvojiti Krim do kraja prosinca. Moguće, lako moguće. Ništa ne treba isključiti”, rekao je Havrilov.

Ima li šanse da Ukrajina ponovno zauzme Krim?

Krim je jako velik dio ruske povijesti i Rusija nikad nije odjećala da Krim nije dio njezina teritorija, rekao je umirovljeni zapovjednik zračnih snaga Sean Bell za Sky News.

I ne samo to, obrambene pozicije još iz Drugog svjetskog rata, kad su teritorij držali nacisti, čine ga teško osvojivim vojnim ciljem, naglasio je.

“Te obrambene pozicije još uvijek se nalaze na tom području. Zato iz vojne perspektive, uključujući američke vojne autoritete, šanse da Ukrajina ikad više vrati Krim su vrlo, vrlo male”, rekao je Bell.

Izvor: n1/ Foto: ddp USA

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.