ZAŠTO JE TEŠKO MOTIVIRATI SAMOG SEBE NA VJEŽBANJE? Razloga je milijun, ali sve su to obični izgovori!

19.07.2021. 10:24:00

Ne treba podsjećati koje su sve prednosti vježbanja za izgled našeg tijela i cjelokupnog zdravlje. Međutim, u teoriji sve dugačije zvuči nego u praksi pa je kad dođe vrijeme za vježbanje i djelovanje puno teže natjerati se na akciju nego ostati u krevetu.

Prema istraživanju British Columbia jedan tim istraživača je okupio je skoro 30 dobrovoljaca koji su sudjelovali u eksperimentu, a koji je imao za cilj analizu psihološkog stanja osoba koje se spremaju za fizičku aktivnost.

Od dobrovoljaca je traženo da promatraju fotografije na kojima su vježbe, trening i fizička aktivnost, te fotografije na kojima se ljdui odmaraju i gledaju Dobrovoljci su zamoljeni da se fokusiraju na fotografije na kojima su prikazane fizička aktivnost i fizička neaktivnost, poput odmaranja i gledanja omiljene serije. Istraživanje je dokazalo da je ljudski mozak dosta sporije odreagovao na aktivnost pa se zaključuje da je našem tijelu prilično teško uvjeriti um da djeluje.

Naime, koliko god se trudili uvjeriti se da je fizička, ili bilo koja druga aktivnost dobra za nas, ponekad je zaista teško tu činjenicu sprovesti u djelo pa je motivacija ključna. Ipak, nije svaka vježba za svakoga čovjeka i ne treba se forsirati nepotrebno! Svaki čovjek bi trebao pronaći vježbe koje njemu najviše odgovaraju, to će vam pružiti dodatnu motivaciju.

Također, još jedan od načina da se motivirate je da sami sebi postavljate izazove i prepreke koje ćete morati svakodnevno savladati. Sve možete osmisliti u svom domu, i nije potreban prostor za vježbanje, teretane i slično. Zadajte si zato konkretne ciljeve koji su ostvarivi. Trudite se planirati kratkoročno, a pogotovo ako tek počinjete s vježbanjem.

Vidjet ćete i kako vam se odluke ispunjavaju, ali bit ćete i više motivirani. Najbolje je početi polako s kućnim treningom i s vremenom si postavljajte sve veće izazove. U krajnjem slučaju uvijek možete upaliti fitness trenere na youtubeu i pratiti njihove mreže. Još jedna jednostavna vježba ukoliko nemate baš motivacije za vježbanje je preskakanje konopca. Skoro svako kućanstvo ima konpac koji je praktičan za kućnu vježbu.

KLJUČ JE U PLANIRANJU TRENINGA
Kao što smo već naveli da nije bitan prostor u kojem trenirate, bilo da se radi o kući ili teretani, dostizanje ciljeva je uvijek lakkše kada napravite plan treninga. Ako želite smršaviti ili dobiti mišićnu masu ili snagu, trebali bi napraviti raspored i plan vježbanja.

Ovo su neki koraci koji vam mogu pomoći u planiranju treninga:
-odredite cilj koji je realan
-napravite vremensku crtu treninga
-izabreite vježbe koje su prigodne za vas, i označite im brojeviima
-odredite broj serija, i koliko puta se ponavljaju
-kombinirajte različite vježbe

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: Matea Sušac/foto: Pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.