Zastrašujuće scene na Islandu: Lava teče ulicama, kuće gore

14.01.2024. 17:12:00

Rano ujutro u nedjelju erumpirato je vulkan na Islandu. Lava je sada stigla do evakuiranog grada, a nekoliko kuća je u plamenu javlja BBC.

Foto: Halldor KOLBEINS / AFP  

Grad je zbog brojnih potresa posljednjih tjedana evakuiran prije erupcije, a prema izvještaju državne televizije RUV, kuće koje su se zapalile su bile prazne. Cesta koja vodi prema gradu je prekinuta.

Sjeverno od grada Grindavika, koji je najbliži mjestu erupcije, otvorila se nova pukotina u zemlji. Dugačka je oko 150 metara. Gradonačelnik je situaciju ranije opisao kao zlokobnu.

Ovo je druga vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda u mjesec dana, a peta od 2021. Prošlog mjeseca, 18. prosinca, započela je erupcija u vulkanskom sustavu Svartsengi. Lava je tada zaobišla grad Grindavik, iako je i tada njegovih 4000 stanovnika bilo evakuirano. Stotinjak njih vratilo se kućama prije nego što je u subotu ponovno izdana naredba za evakuaciju, objavile su lokalne vlasti.

Zaštitne barijere

Prema Islandskom meteorološkom uredu, većina lave od erupcije otječe iz Grindavika zahvaljujući zaštitnim barijerama postavljenim oko grada.

Radnici su gradili zid oko Grindavika posljednjih nekoliko tjedana, nakon što se počela povećavati seizmička aktivnost na poluotoku Reykjanes. Barijere nisu bile u potpunosti spremne, ali glasnogovornik Met Officea Benedikt Halldorsson rekao je državnoj televiziji RUV da su ipak većinu lave odvele dalje od grada.

Izvor: n1/Foto: Civil Protection of Iceland/Handout via REUTERS, Ilustracija

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.