Zastupnica SDSS-a osudila ‘sramotne plakate‘: ‘Te ideje nisu nove, bilo ih je u doba NDH‘

27.08.2021. 17:15:00

Dodala je kako na internetskoj stranici neregistrirane Hrvatske pravoslavne crkve stoji da će biti postavljeno 80 ovakvih plakata

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov izjavila je u petak da je plakat na kojemu se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve sramotan te da ima samo jedan cilj – zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice uoči popisa stanovništva.

Plakat u Rijeci

"U Rijeci je osvanuo jumbo plakat nepostojeće i neregistrirane udruge kojim se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate fantomske Hrvatske pravoslavne crkve. Ovo je jedan od načina zastrašivanja i pritisaka na ionako osjetljivu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, tipičan pokušaj asimilacije", rekla je Jeckov.

Podsjetila je kako ideja da svi Srbi budu Hrvati, iako i pravoslavni, nije originalna i nova jer je postojala za vrijeme NDH, kada je Hrvatska pravoslavna crkva jedino djelovala.

Njezina pojava sada neposredno pred popis stanovništva i ima za cilj zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice, jer je većina manjinskih prava određena upravo brojem pripadnika. Stoga je jasno da postoje oni koji žele da Srba i pripadnika Srpske pravoslavne crkve bude što manje, kaže Jeckov.

Na jumbo plakatu postavljenom u kvartu Mlaka u Rijeci ispod naslova "Popis stanovništva 2021." stoje tri navoda - Hrvat, pravoslavac, Hrvatska pravoslavna crkva, koja su u kvadratićima ispred njih označeni kvačicom. S desne strane piše "Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja."

Jeckov je najavila da će zatražiti utvrđivanje tko je platio taj plakat, s obzirom na to da je riječ o neregistriranoj i nepostojećoj udruzi koje nema ni u registru udruga niti u registru neprofitnih organizacija.

"Radi se o marginalnim grupama s malignim temeljima. Našu kampanju bazirat ćemo na različitosti i slobodnom identitetskom izjašnjavanju svih koji su drugačiji, druge nacionalnosti i vjeroispovijesti u odnosu na većinsko stanovništvo", poručila je

Dodala je kako na internetskoj stranici neregistrirane Hrvatske pravoslavne crkve stoji da će biti postavljeno 80 ovakvih plakata, a Rijeka je prva.

"Sigurna sam da će ovakvo i slično plakatiranje biti i u drugim gradovima, posebno tamo gdje ima značajan broj Srba", kaže Jeckov.

Predsjednik riječke Gradske organizacije SDSS-a Mile Opačić izjavio je kako je gradonačelnika obavijestio da je plakat postavljen na mjestu koje iznajmljuje Grad Rijeka, te da treba istražiti tko ima pravo postaviti takav plakat.

Izvor: hina/Foto:Pixell

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.