Završen arbitražni postupak u slučaju MOL - Hrvatska: U lipnju će se znati hoće li Hrvatska platiti odštetu

21.03.2022. 09:47:00

Završen arbitražni postupak u slučaju MOL - Hrvatska: U lipnju će se znati hoće li Hrvatska platiti odštetu

Tribunal na arbitražnom sudu u Washingtonu službeno je zatvorio proceduru u slučaju MOL - Hrvatska. Odluku o tome kako će završiti slučaj koji traje devet godina i hoće li Hrvatska morati isplatiti odštetu Mađarskoj, i ako da koliko, tribunal će objaviti do lipnja, doznajemo iz izvora bliskih sudu. U postupak, koji je tajan, ušlo se za zahtjevom MOL-a da mu Hrvatska isplati odštetu od čak milijardu dolara, odnosno 6,5 milijardi kuna, no konačnu odluku o novčanoj odšteti donose arbitri.

MOL pokrenuo

Postupak u Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) pokrenuo je MOL potkraj 2013. tvrdeći da Hrvatska nije poštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka. U prosincu te godine ICSID je prihvatio slučaj, a početkom 2014. je i započela procedura imenovanjem arbitara - Mađari su imenovali Williama Parka, profesora na bostonskom sveučilištu i arbitra u slučajevima prilagodbe cijene plina, a Hrvati Francuskinju Brigitte Stern, profesoricu međunarodnog prava na Sorboni koja je arbitrirala u više od 150 slučajeva, dok su se oko predsjednika složili da to bude Britanac Franklin Berman. On je u svojoj karijeri bio pravni savjetnik britanskog Ministarstva vanjskih poslova, a sada radi u odvjetničkom uredu Essex Court Chambers. Tijekom devet godina, koliko traje arbitraža, na sudu u Washingtonu je zabilježeno gotovo 200 proceduralnih postupaka, uvođenja dokaza, očitovanja, odluka suda u proceduralnim stvarima, a najdinamičnije bile su 2017. i 2018. godina kad je bilo više od stotinu postupaka. Radilo se telefonski i videovezom, a sud je održao i dva ročišta izvan SAD-a - jedno u Londonu, a drugo u Parizu na kojem su svjedoci uživo saslušani. Napokon je 3. siječnja ove godine sud proglasio postupak završenim.

Hrvatska je već izgubila jednu arbitražu protiv MOL-a, onu u Švicarskoj pred Komisijom Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), koju je pokrenula Vlada Zorana Milanovića 2014. kao odgovor na MOL-ovu tužbu, tražeći da se zbog koruptivnih radnji ponište Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na Inu i Ugovora o plinskom poslovanju. Uz gubitak arbitraže, Hrvatska je izgubila i žalbu na tu odluku. Mađari su u tom postupku završenom u prosincu 2016. "dobili" 14,5 milijuna eura (oko 107 milijuna kuna) od Hrvatske. Vlada je početkom ove godine odlučila pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrenuti reviziju protiv te arbitražne odluke i zaustaviti mogući otkup MOL-ova udjela u Ini jer smatra da su nastale nove okolnosti nakon što je Vrhovni sud RH potkraj listopada 2021. potvrdio presude u slučaju Ina - MOL koje se odnose upravo na te sporne izmjene ugovora.

 Sudski i troškovi lobiranja

Hoće li arbitri u Washingtonu sada zaključiti isto kao i oni u Ženevi i odlučiti da Hrvatska mora platiti odštetu MOL-u ostaje vidjeti. No uza sve te troškove, treba spomenuti da Hrvatska plaća i troškove za zastupanje na sudu, ali i za lobiranje za koje je tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak angažirao posebnu tvrtku. Prema podacima američkog Ministarstva pravosuđa, tvrtka Squire Patton Boggs naplatila je za konzultacije, lobiranje te za zastupanje Hrvatske u arbitražama od 2015. do kraja 2017. godine 21,173.825 dolara. Vlada je u studenom prošle dala informaciju da je u osam godina ukupan trošak arbitraža u Ženevi i Washingtonu gotovo dosegnuo 201 milijuna kuna. Najveći dio je isplaćen odvjetnicima, točnije četiri odvjetnička ureda, ne navodeći kojima, 137 milijuna kuna. Trošak domaćih i stranih pravnih savjetnika, njih 11, skoro je 15 milijuna kuna, dok je na ime troškova sudovima isplaćeno 21 milijuna. Preostalih 27 milijuna odnosi se na troškove vještaka. 
 

Izvor: vecernji.hr/Foto: Pixell

Izvorni autor: Sandra Veljković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.