Završen skup čelnika inicijative Brdo-Brijuni: “Zajednička izjava je kompromis”

17.05.2021. 17:46:00

Sudionici današnjeg sastanka na vrhu država zapadnog Balkana prihvatili su u ponedjeljak popodne "kompromisni" tekst zajedničke izjave u kojoj su Europsku uniju pozvali da regiju gleda i "kao cjelinu" u pristupnom procesu, a zemlje aspirantice pozivaju da ubrzaju provođenje potrebnih reformi.

U zajedničkoj smo izjavi pozvali Europsku komisiju da taj prostor gleda i kao cjelinu, a ne samo kao države koje pregovaraju o članstvu, potvrdili su na zajedničkoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja slovenski i hrvatski predsjednik Borut Pahor i Zoran Milanović.

 

U izjavi je naglašeno da pogled Bruxellesa na zapadni Balkan mora biti geopolitički, kazao je Pahor nakon skupa, dodavši da će EU biti cjelovita kad integrira taj prostor koji je okružen članicama sa svih strana.

Pri tome, naglasio je, Europska komisija treba ubrzati postupak integracije, a države aspirantice moraju sa svoje strane ubrzati proces reformi.

Što se tiče teksta zajedničke izjave koja je prihvaćena na završetku skupa, Pahor i Milanović su kazali da se radi o “kompromisu”, pri čemu se radilo o tome da se približe stajališta Beograda i Prištine koja su bila suprotna, s obzirom da Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i smatra ga dijelom Srbije.

Kako prenose slovenski portali, na plenarnoj je sjednici između kosovske predsjednice Osmani i srbijanskog čelnika Vučića došlo do prepirke i optuživanja, a kompromis se tražio zbog Vučićeva rezolutnog odbijanja da se Kosovo u engleskom tekstu zajedničke izjave spominje kao “country”, dakle zemlja.

“Zajednička izjava je kompromis”, kazao je Milanović, objasnivši da je tijekom rasprave na sastanku došlo do “nekoliko nesporazuma” između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kosova Osmani.

“Slovenija i Hrvatska žele pomagati ovim državama, prvenstveno u integracijskom procesu u kojemu smo mi bili prije dvadeset godina. To je naš jedini motiv, bez ambicije da budemo nekakvi mentori ili gradimo na tome karijere”, kazao je Milanović. Dodao je da u toj pomoći Slovenija i Hrvatska vide i svoj interes, te da međusobne probleme u procesu integracija nije dobro previše isticati.

Izvor : Jure Makovec / AFP

Sastanak lidera država zapadnog Balkana organizirao je slovenski predsjednik Borut Pahor, u sklopu inicijative Brdo-Brijuni, čiji su pokretači Slovenija i Hrvatska.

Na sastanku uz 10. obljetnicu te inicijative, posvećene približavanju država nečlanica Europskoj uniji, jačanju suradnje i dijaloga u okviru europskog pristupnog procesa, nazočili su čelnici svih država članica inicijative. Na skupu i razgovorima na Brdu kod Kranja sudjelovali su, uz Pahora, predsjednici Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i sva tri člana predsjedništva BiH: Zoran Milanović, Ilir Meta, Milo Đukanović, Vjosa Osmani, Stevo Pendarovski, Aleksandar Vučić, te Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Izvor: n1/ Foto: Jure Makovec / AFP

Izvorni autor: Hina

Autor: