Završene istrage: Zašto su pali Kiowa i Zlin HRZ-a; tužbu podigla i obitelj još jednog stradalog pilota

07.05.2021. 20:00:00

MORH završio istrage, no o rezultatima istraga pada i pogibiji četiri hrvatska pilota još ne može govoriti dok traju sudske parnice

Prije godinu dana, 7. svibnja 2020. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i pilotske obitelji drugi puta te godine morali su svjedočiti novoj tragičnoj pogibiji hrvatskih pilota. U samo četiri mjeseca poginula su četiri hrvatska vojna pilota, što je bilo dovoljno da tadašnji ministar obrane Damir Krstičević, već prije "načet" neuspjehom oko nabave borbene eskadrile, da neopozivu ostavku.

U siječnju 2020. (27. 1.) zbila se prva tragedija, pad borbeno-izviđačkog helikoptera "Kiowa" tijekom uvježbavanja brišućeg leta, kada su poginuli poznati, elitni hrvatski piloti, bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina. Obitelj bojnika Klarina protiv MORH-a je ponijela tužbu i zatražila odštetu od 1,3 mil. kn.

U MORH-u potvrđuju da su "preliminarni rezultati istraga poznati, ali zbog sudskih postupaka koji su u tijeku trenutačno ne mogu izlaziti s detaljima istraga". Navodno će, očekuje se, ubrzo objaviti nalaze stručnih komisija o razlozima pogibija pilota u te dvije nesreće. Ako stvari dodatno ne zakomplicira činjenica da je, što je zadnja vijest, tužbu protiv MORH-a u međuvremenu podnijela i obitelj još jednog od stradalih pilota. Ovog puta riječ je o jednom od pilota palog Zlina.

Tog se dana u svibnju 2020. u Biljanima Donjim kod Benkovca, u blizini zadarske vojne baze na aerodromu u Zemuniku, srušio tijekom trenažnog leta školski zrakoplov Zlin 242L, a poginuli su piloti HRZ-a, natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić. Vrlo brzo doznalo se da je nesreća uslijedila u trenutku kada je Zlin izvodio figuru "zvono" u sklopu obuke akrobatskog letenja. Avion je, činilo se tijekom te izvedbe, izgubio uzgon i pao u kovit, vrtložno se krećući prema tlu.

 

Školski je let, kako je uobičajeno, bio sniman videokamerom, a ona je pronađena neoštećena. Anonimni svjedoci tvrdili su da je avion bio prenisko te se za tu opasnu figuru trebao nalaziti na puno većoj visini koja jamči izvlačenje u slučaju da stvari pođu po zlu. Avion je prije udara ostao bez progresivne brzine kretanja, "stao" je u zraku, i u gotovo u slobodnom padu udario suhozid pa se zapalio. Zaključak svjedoka bio je da je Zlin puno teže upravljiv i puno slabiji zrakoplov od PC-9 Pilatusa te se tako rizične aviofigure trebaju raditi na visini od dva do tri kilometra. Ta su svjedočenja ukazivala, dakle, na pogrešku pilota. Natporučnik Novković bio je jedan od najvećih pilotskih talenata HRZ-a, u koji je stigao iz hrvatske dijaspore u Australiji i ubrzo postao član akrobatske skupine "Krila Oluje".

Kada se, krajem siječnja 2020. kod šibenskog Zablaća tijekom leta dvaju helikoptera američke proizvodnje Kiowa od Zemunika do Splita jedan od njih zabio u more, također su se brzo pojavila nagađanja o uzroku pada vojne letjelice. Svjedoci su govorili da su vidjeli helikopter prije pada te svjedočili kako je letio ''neuobičajeno nisko''. MORH je brzo i žestoko reagirao na to, kako su kazali "prejudiciranje krivnje pilota" i kompromitiranje njihova dostojanstva.

  | Autor : Dusko Jaramaz/PIXSELL

27.01.2020., Sibenik - Kod Zlarina se srusio vojni helikopter Kiowa Warrior. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U medijima se, naime pojavila pretpostavka da su super iskusni Klarin i Baturina jednostavno letjeli rekordno nisko, pa su zahvatili površinu mora. Javljali su se i stručnjaci i iskusni piloti koji su također pretpostavljali, ako nije riječ o tehničkoj greški, u što su sumnjali jer se te letjelice dobro održavaju i nisu stare, da se dogodilo ono što se događa u svim vojnim eskadrilama – određeni postotak vojnih pilota strada prilikom redovitih, trenažnih ili probnih letova.

Kako obitelj bojnika Klarina, upravo zbog njegova velikog letnog iskustva (čak 2500 sati naleta) nije povjerovala u "ljudsku grešku", ona je podigla godinu dana od tragedije tužbu tražeći odštetu. Njihov je odvjetnik medijima tumačio kako je obitelj nudila nagodbu, ali navodno MORH nije tada reagirao. Što se u međuvremenu događalo, doznat će se nakon što slučaj pravosudno završi. Očekuje se, dakle, da bi se to moglo dogoditi vrlo brzo, pa će hrvatska javnost napokon doznati koji su uzroci pada Kiowe, ali i Zlina.

Nakon gubitka Kiowe i dvojice pilota, odlukom načelnika Glavnog stožera OSRH, admirala Roberta Hranja prizemljene su sve Kiowe, kako bi se dodatno pregledale, ali i da se "smire" kolege piloti u zračnoj bazi u Zemuniku. Nakon nekoliko tjedana sve su Kiowe vraćene u službu, danas leti svih 15, a MORH neće nadomjestiti onu u nesreći izgubljenu letjelicu. Nabavlja, međutim novi školski zrakoplov Zlin.  
 

 
 

Izvor: vecernji.hr/Foto: Duško Jaramaz/Pixell

Izvorni autor: Davor Ivanković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.