Zbog neurednih dostavnica odgođena odluka o optužnici za Voćin

24.11.2020. 17:24:00

Dio optuženika nedostupan je hrvatskom pravosuđu, a sjednica optužnog vijeća je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena jer sud nije zaprimio diplomatsku dostave iz Srbije

Ni jučer nije potvrđena optužnica za jedan od najgrozomornijih zločina iz Domovinskog ratu, počinjenog od srpnja do prosinca 1991, u Voćinu, Bokanima, Humu i Ćeralijama, kada su pripadnici Belih orlova zvjerski mučili i ubili 48 civila. Zbog toga zločina optužene su 32 osobe, predvođene Borivojem Radosavljevićem, komandantom štaba srpske paravojne paravojne postrojbe TO Podravska Slatina.

Dio optuženika nedostupan je hrvatskom pravosuđu, a sjednica optužnog vijeća je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena jer sud nije zaprimio diplomatsku dostave iz Srbije. U ovakvim slučajevima praksa je da se prije odluke o eventualnom suđenju u odsutnosti o tome obavijeste optuženici koji su nedostupni, te da preko međunarodne pravne pomoći ispitaju i očituju o optužnici tamo gdje žive, uglavnom u Srbiji.

Tužiteljstvo je tražilo i da se odredi istražni zatvor trojici optuženika, a o svemu tome odlučit će se na idućoj sjednici optužnog vijeća koja je zakazana za 15. prosinca.

Radosavljević i ostali terete se i za pljačkanje hrvatskih kuća te rušenje župne crkve sv. Marije u Voćinu. Riječ je bila o gotičkoj crkvi iz 15. stoljeća koju su, prema optužnici, prvo pretvorili u skladište oružja i streljiva, da bi je potom 14. prosinca 1991. srušili do temelja aktiviranjem eksploziva i gađenjem hicima iz tenkova. U optužnici je opisana i tortura koji su civili prošli prije smrti, pa su tako neki zaklani na kućnom pragu, nekima je u kuću ubačena bomba prije no što su dokrajčeni hicima, dok su drugi zarobljeni te odvedeni u kontejnere gdje su satima mučeni noževima i čavlima.

Izvor: Večernji.hr/PDN/Foto:Ivica Galović/PIXSELL

Izvorni autor: Ivana Jakelić/Večernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.