Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, zabranili ulaz Hrvatima i uveli samoizolaciju za povratnike s ljetovanja

20.07.2020. 22:06:00

Ministarstvo zdravstva Litve proširilo je popis zemalja čiji državljani zbog koronavirusa ne smiju ući u tu državu. S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, građanima Hrvatske od danas je zabranjen ulazak u Litvu, dok se građani Litve prilikom povratka iz Hrvatske stavljaju u izolaciju na 14 dana

Ista mjera već ranije određena je za Luksemburg, Švedsku, Portugal, Bugarsku i Rumunjsku, a od ponedjeljka, osim za Hrvatsku, isto vrijedi još i za Island te Španjolsku. Ipak, povratnici s ljetovanja u Hrvatskoj moraju u izolaciju, dok je onima koji stižu iz Islanda i Španjolske izolacija samo preporučena

Novi popis na snazi je od ponedjeljka, 20. srpnja, a bit će ponovno revidiran idućeg tjedna.

Ministarstvo zdravstva podsjeća da se ova procedura odnosi samo na građane Europskog ekonomskog područja (EEA), Švicarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Mjera samoizolacija za povratnike iz Litve uvodi se za države s više od 25 slučajava zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Litva: Popis rizičnih zemalja
Litva: Popis rizičnih zemaljaIzvor: Screenshot / Autor: Vlada Litve

Litva ima 2,7 milijuna stanovnika, a dosad je registrirala ukupno 1947 slučajeva zaraze koronavirusom, uz porast u prošlom tjednu. Od posljedica Covida-19 u Litvi je umrlo 80 ljudi.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.