Zbog porasta broja zaraženih, Europa u pripravnosti: Uvode se karantene, ograničavaju okupljanja, otvaraju nove bolnice

09.10.2020. 19:04:00

Suočene s bujajućom epidemijom koronavirusa, brojne europske države uvode lokalne karantene i druga ograničenja te su prisiljene povećati bolničke kapacitete zbog velikog priljeva zaraženih.

Virus je ponovno ušao u britansku kraljevsku obitelj

Engleska svakodnevno bilježi 45 tisuća novih slučajeva zaraze, pokazala je nova studija o rasprostranjenosti koronavirusa u tom dijelu Velike Britanije, prenosi Večernji list.

Britanski premijer Boris Johnson pokušava zaustaviti drugi val zaraze koronavirusa lokalnim restriktivnim mjerama, no nova studija pokazuje kako je broj novozaraženih dnevno daleko iznad 17,540 koliko ih je službeno bilo u četvrtak u Engleskoj. Istraživanje londonskog Imperial Collegea i Ipsos MORI-ja pokazalo je da jedna od 170 osoba u Engleskoj imala virus između 18. rujna i 5. listopada, što znači da je 45 tisuća novih zaraza dnevno. Pokazalo se i da je broj novozaraženih među starijima od 65 narastao osam puta u usporedbi s prošlim izvještajem za razdoblje između 20. kolovoza i 8. rujna.

Virus je ponovno ušao u kraljevsku obitelj – zaražena je Sophie, supruga princa Edwarda, najmlađeg sina kraljice Elizabete koji je prošlo proljeće boravio u Hrvatskoj. U ožujku je pozitivan bio i princ Charles.

Dan nakon što je niz europskih država zabilježio rekordne brojeve novozaraženih, oni su u petak ponovno dosegli vrhunac u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a proporcionalno raste i broj mrtvih. Ukrajina je u petak objavila kako će zbog rasta broja slučajeva morati otvoriti još bolnica za prihvat svih pacijenata s covidom-19.

Na drugoj strani Europe španjolska vlada je uvela petnaest dana dugo izvanredno stanje u prijestolnici Madridu, nakon što je regionalni sud odbacio djelomično zatvaranje grada uvedeno prije tjedan dana, piše BBC. Tako će u Madridu i devet okolnih gradova na snagu stupiti restrikcije kretanja.

Švicarska stavila niz gradova na crvenu listu

Vlasti Švicarske, koja je u petak također zabilježila rekordan broj novozaražanih, stavile su njemačke gradove Berlin i Hamburg na crvenu listu, kao i austrijske provincije Gradišće i Salzburg, te talijanske regije Kampaniju, Sardiniju i Veneto. Na listu su stavljene i Kanada, Gruzija, Iran, Jordan, Rusija, Slovačka i Tunis.

U Slovačkoj maske obvezne u zatvorenim prostorima

Slovačka je prijavila rekordan broj zaraženih koronavirusom, zbog čega je vlada pozvala u pomoć stotine vojnika koji će biti ispomoć zdravstvenim radnicima te je upozorila na strože mjere u javnom životu. Slovačka je dosad izbjegavala sveopću karantenu, no propisala je nošenje maski u unutarnjim prostorima kao obaveznu mjeru, ograničivši broj kupaca u trgovinama, te je naredila restoranima i kafićima da se zatvore u 10 navečer. Također je ograničila broj sudionika na sportskim i javnim događajima.

Posebne epidemiološke mjere u njemačkim gradovima

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak nakon razgovora s gradonačelnicima najvećih njemačkih gradova da je osnovni cilj za predstojeću jesen i zimu izbjeći ponovni ‘lockdown’ i omogućiti nastavak rada škola i vrtića. “Mi se nalazimo na prekretnici na kojoj se odlučuje gdje će Njemačka, kad je u pitanju pandemija koronavirusa, biti ove jeseni i zime”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s gradonačelnicima 11 najvećih njemačkih gradova.

Na sastanku je odlučeno automatsko uvođenje dodatnih mjera borbe protiv širenja koronavirusa ako broj novozaraženih u roku od tjedan dana naraste preko vrijednosti od 50 na 100.000 stanovnika. Mjere sadrže obvezu nošenja maski i na javnim površinama s velikim brojem ljudi i gdje nije moguće pridržavanje razmaka od 1,5 metara. Nadalje se uvodi zabrana prodaje alkohola, ograničenje rada ugostiteljskih objekata te ograničenje broja osoba na privatnim i javnim okupljanjima.

U slučaju uvođenja posebnih mjera gradovima će osobljem pomoći središnji epidemiološki institut Robert Koch kao i stručnjaci Bundeswehra. Njemačka kancelarka je objasnila da je svako novo uvođenje mjera “bolno”, ali da treba učiniti sve kako bi se izbjegao ponovni “lockdown” i zatvaranja škola. “Naš cilj je izbjegavanje lockdowna ove jeseni i zime”, rekla je Merkel i dodala da je daljnji prioritet držati škole i vrtići otvorenima. Upozorila je na nagli porast novozaraženih u nekoliko najvećih njemačkih gradova i opasnost od nesposobnosti praćenja lanca zaraze. “Kada do toga dođe, tada se virus počinje širiti nekontrolirano. A što to znači za zdravstveni sustav i javni život možemo vidjeti na primjeru nekih naših europskih susjeda”, rekla je Merkel. Njemačka kancelarka je objasnila da je jedan od ciljeva spriječiti zatvaranje granica unutar Europe. Merkel se direktno obratila i mladima kao dijelu stanovništva koji je pojačano uključen u nagli porast broja novozaraženih, pogotovo u većim gradskim središtima poput Berlina. “Mislite na ono što vam je važno. U to spada zdravlje roditelja i djedova i baka kao i stanje na tržištu rada i obrazovanja sljedeće godine. Nije li sve to vrijedno malo strpljivosti sada?”, rekla je njemačka kancelarka i dodala kako je Njemačka dokazala da se može oduprijeti virusu.

U Berlinu su gradske vlasti već donijele odluku o zatvaranju kafića nakon 23 sata, noćnu zabranu prodaje alkohola kao i ograničavanja broja okupljenih na privatnim i javnim događanjima.

U Madridu ponovno zabranjeni neopravdani ulasci i izlasci iz grada

Unatoč protivnoj odluci suda, španjolska vlada u petak je proglasila izvanredno stanje u Madridu zbog pandemije pa će više od 3 milijuna stanovnika smjeti napuštati grad jedino u hitnim slučajevima. Izvanredno stanje proglašeno je dan nakon što je sud u Madridu bio odbacio te iste vladine mjere. “Možemo ili prekrižiti ruke, ili zaustaviti virus”, rekao je ministar zdravlja Salvador Illa na konferenciji za medije.

“U Madridu se virus intenzivno širi, a situacija bi mogla izmaknuti kontroli. Izvanredno stanje smo proglasili kako bismo ograničili kretanje stanovnika, a time i daljnje širenje virusa”, dodao je. Ukupno 4,8 milijuna stanovnika u Madridu, te njegovih osam predgrađa poput Getafea, Leganésa i Parle, smjet će izlaziti iz grada jedino kada idu na posao, u škole, zdravstvene institucije, na sudove, financijske institucije te u slučaju više sile. U Madrid će se smjeti ulaziti pod istim uvjetima.

U petak je održan sastanak ministara, koji se umjesto pola sata oduljio na duže od dva sata, i na kojem je donijeta odluka o proglašenju izvanrednog stanja. Središnja vlada u slučaju opće ugroze, prema ustavu smije proglasiti izvanredno stanje kojem se mora podvrgnuti svaka od 17 autonomnih pokrajina. Izvanredno stanje će biti na snazi idućih 15 dana, a eventualno produženje mora odobriti španjolski parlament.

Izvor: narod.hr/Večernji list/Foto: Fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.