ZBOG VUKOVARA ORGANIZIRAJU PERFORMANS U BEOGRADU: ’Ako se država Srbija ne suoči s teretom zločina u prošlosti…’

16.11.2020. 19:45:00

ŽENE U CRNOM

Dok se u Vukovaru i srijedu obilježava Kolona sjećanja na Dan pada Vukovara, u Beogradu je najavljen performans udruge Žene u crnom, ogranak ženskog protu-ratnog pokreta koji je korijene zabilježio u Jeruzalemu 1988. godine.

U svakom slučaju, beogradski ogranak će, kako stoji u priopćenju, u crnini i šutnji, žene će od 12 sati na Trgu Republike podsjetiti na zločine, javlja N1.

“Žao nam je što zbog epidemioloških mjera ove godine nećemo sudjelovati na komemoraciji u Vukovaru. I ovom prilikom izražavamo suosjećanje i solidarnost s obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara”, poručile su u priopćenju.

“Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tijekom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništena je povijesna jezgra grada; Vukovar je postao simbol barbarskog uništavanja gradova u ratu… Ubijeno je više od 1000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi, dok je više tisuća bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji. Za zločine urbicida, za osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika/ca u Srbiji još uvijek nitko nije odgovarao, što ukazuje na kontinuitet nekažnjivosti”, pišu.

“Povodom 29 godišnjice zločina u Vukovaru, država Srbija i njene institucije dužne su: utvrditi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru; utvrditi punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriti grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji; pokrenuti sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu…”, navode.

One traže i da se uvaži zahtjev Žena u crnom i Art klinike, koji je potpisalo više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima, navode, a traže podršku drugih oblika simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima.

Naposljetku, traže i pokretanje zakonske zabrane glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima, stoji u priopćenju.

“Ako se država Srbija ne suoči s teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti taoci politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja opravdavati rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenim u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka ne smije biti sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršitelji ne smiju izbjeći moralnu, političku i kaznenu odgovornost. To je preduvjet pravednog mira i regionalne stabilnosti”, zaključuju Žene u crnom.

Izvor: Matea Vidić/Dnevno.hr/Foto:Branimir Bradaric/PIXSELL

Izvorni autor: N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.