Zdravka Bušić: Skandalozno ponašanje Srbije prema hrvatskoj manjini

08.10.2021. 17:10:00

Saborska zastupnica HDZ-a Zdravka Bušić ocijenila je u petak da je ponašanje Srbije prema hrvatskoj nacionalnoj manjini i negiranje postojanja hrvatskog jezika skandalozno uz poruku da “to ne može proći”.

„Konsternirani smo diskriminacijom hrvatske nacionalne manjine u Srbiji te negiranjem postojanja hrvatske manjine i njenog jezika”, kazala je Bušić u slobodnom govoru u ime Kluba HDZ-a

Kaže da se time krše zakoni i međunarodni standardi vezani za zaštitu manjina, te bilateralni sporazumi između Srbije i Hrvatske.

„Želimo uputiti jasnu poruku Republici Srbiji da ovakvo skandalozno ponašanje ne može proći”, kazala je Bušić.

Marijana Puljak (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) izrazila je pak nezadovoljstvo ponovnim izborom Luke Burilovća na čelo Hrvatske gospodarske komore (HGK) ustvrdivši kako je umjesto „predstavnika nove i moderne Hrvatske izabran predstavnik stare Hrvatske, korupcije i klijentelizma”.

Podsjetila je da je Luka Burilović vlasnik diplome s privatnog fakulteta iz Republike Srpske, banjalučkog privatnog visokog učilišta koje se našlo pod sumnjom da izdaje lažne diplome, te vlasnik diplome Visoke poslovne škole Višnjan, koja je kasnije zatvorena jer nije bila dovoljno kvalitetna.

S druge strane, istaknula je, njegov protukandidat Dražen Oreščanin dugogodišnji je poduzetnik koji je poslovni put gradio bez politike i stranačkih veza, te je nekadašnji predsjednik Hrvatske udruge nezavisnih izvoznika softvera.

Karolina Vidović Krišto (NZ) podsjetila je kako su prije tri dana austrijsko državno odvjetništvo i policija upali u ured predsjednika austrijske vlade i središnjicu vladajuće Pučke stranke, optužba je da su poreznim novcima plaćeni oglasi u medijima kako bi se utjecalo na uređivačku politiku, ali i na rezultate anketa o pojedinim političarima.

Ključna poruka ovoga događaje je – nema nedodirljivih, kazala je zastupnica ustvrdivši kako je hrvatska realnost drugačija.

Naša je realnost pak da postoji kasta nedodirljivih i ona to javno demonstrira, Hrvatska funkcionira kao Kuba za diktatora Batiste u čijem se vremenu točno znalo koji ministar ili političar ima zonu iz koje se protuzakonito bogati, rekla je Vidović Krišto.

Istaknula je i kako korupcija čini čovjeka dekadentnim, a onaj tko je duboko u korupciji gubi osjećaj za realnost. „Upravo je to slučaj u Hrvatskoj“, ustvrdila je. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.