ZDRAVO KUPANJE Provedena su mikrobiološka ispitivanja vode na podravskim jezerima

28.06.2022. 21:00:00

U tijeku je ispitivanje kakvoće površinskih voda na podravskim jezerima, a mikrobiološke analize već su završene.

Potvrdila nam je to Vesna Gaži-Tomić, rukovoditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Dodala je kako je prvo uzorkovanje napravljeno 20. lipnja, a nova slijede u srpnju i kolovozu.

– Mikrobiološka ispitivanja sa svih lokacija su završena. Uzorci voda Šoderice i Čingi Lingija su izvrsne kakvoće, dok su uzorci malog i velikog jezera Gabajeva Greda dobre kakvoće. Mikrobiološka kakvoća vode ocjenjuje se prema standardu danom u Uredbi o kakvoći voda za kupanje. Što se tiče fizikalno-kemijskih ispitivanja ona su još u tijeku i ocjena ekološkog stanja prema Uredbi o standardu kakvoće voda će se moći dati tijekom ovog tjedna – naglasila je Gaži-Tomić. Spomenimo pritom i da se mikrobiološkim ispitivanjem u vodi provjerava prisutnost bakterija crijevnih enterokoka i Escherichia coli. Fizikalno-kemijskim ispitivanjima obuhvaćeni su pak temperatura vode, boja, pH vrijednost, električna vodljivost, otopljeni kisik, zasićenost kisikom, KPK, BPK5, nitrati, nitriti, amonij, ukupni dušik i ukupni fosfor.

Gaži-Tomić nastavila je i kako se uzorci vode na Šoderici uzimaju na pet mjesta, a na Gabajevoj Gredi i Čingi Lingiju na dva mjesta. Objasnila je i kako očuvati “zdravlje” jezera.

– Kakvoću vode možemo očuvati na način da redovito čistimo jezera što nije slučaj na svim lokacijama, pazimo da se ne prolije gorivo iz motornih plovila, ne ispuštamo kanalizacijske otpadne vode direktno iz vikendica u jezero i slično – zaključila je.

Otvorite fotografiju

Čingi - lingi                         Foto: Krešimir Cestar


Izvor: drava.info/Foto:Krešimir Cestar

Izvorni autor: Tomislav Matijašić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.