Zekanović komentirao Milanovićevo pismo zastupnicima: Đurđević nije predložena zato što je stručnjakinja nego svjetonazorski eksponent jedne politike

24.03.2021. 14:15:00

'PROTIVILA SE IZRUČENJU UDBAŠA'

Predsjednik Zoran Milanović tjednima puni medijske stupce zbog izbora predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda pa je tako i u srijedu uputio pismo kojim se obratio svim zastupnicama i zastupnicima Hrvatskog sabora pozivajući Hrvatski sabor da ispuni svoju ustavnu obvezu te da se očituje o prijedlogu za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

"S obzirom na to da predsjednik Hrvatskog sabora samovoljno sprečava Hrvatski sabor u obavljanju njegove Ustavom određene zadaće – biranja predsjednika Vrhovnog suda temeljem prijedloga Predsjednika Republike, odlučio sam se izravno obratiti Hrvatskom saboru, odnosno vama, svim zastupnicama i zastupnicima. ...Stoga, kao što sam već naveo, ostajem kod svog prijedloga za izborom Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je podnesen sukladno Ustavu i Zakonu o sudovima", stoji između ostalog u pismu koje je Milanović uputio zastupnicima. 

Što misli o Milanovićevom pismu, ali i izboru Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović, otkrio je za portal Direktno.

"Hrvatski suverenisti za razliku od  mnogih kojih su ostali nedorečeni i dalje imaju stav: 'Zlata Đurđević nam nije prihvatljiva i to smo i pokazali kod glasovanja'. Svi oni koji sada imaju naknadnu pamet, a bili su neodlučni, odnosno nisu htjeli jasno istupati o toj temi neka objasne zašto prije par dana nisu jasno rekli svoj stav o imenovanju Đurđević", poručio je Zekanović.

Ukratko je objasnio i pojednostavio situaciju.

"Mi smo bili i ostajemo protiv. Ovdje imamo vladajući HDZ koji zbog igrokaza želi ovu priču staviti u fokus. Imamo SDP i njihove satelite koji žele Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, tu su Hrvatski suverenisti koji su oštro protiv toga te imamo jedan dio zastupnika koji se po ovom pitanju do sada nije htio izjasniti".

"Milanović je i kod našeg glasovanja prozvao Hrvatske suvereniste kao jatake, a jedini jatak Andreju Plenkoviću je zapravo Zoran Milanović. Što se tiče Zlate Đurđević, Suverenisti su više puta istaknuli da je ona neprihvatljiva", rekao je Zekanović te spomenuo samo neke od razloga koje je, kako kaže, već više puta naglasio.

"Reći ću par stvari koje su 'lakmus papir' za nju kao sutkinju. Ne prihvaćamo imenovanje Zlate Đurđević koja se protivila izručenju Perkovića i Mustača, s druge strane imamo njezin stav vezan uz oslobađajuću presudu vezanu za Marka Perkovića-Thompsona... Đurđević nije tu predložena zato što je stručnjakinja, jer u toj branši ima zaista mnogo stručnjaka koji su bolji od nje, nego je predložena isključivo kao svjetonazorski eksponent jedne politike. A to je Milanovićeva politika, Grbinova politika koja je iznimno slična onome što zapravo misli i osjeća Andrej Plenković, zaključio je Zekanović.

Izvor: bl/Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: bl/Direktno.hr

Autor: