Zekanović podržao građane Unešića koji su protiv izgradnje vjetroelektrana u toj općini

22.09.2021. 19:25:00

Neshvatljivo je da država dozvoljava investitorima u takozvane obnovljive izvore energije postavljanje agregata vjetroparkova tek 500 metara od prve kuće, poručio je Zekanović.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović u srijedu je dao "punu podršku" stanovnicima Unešića koji žele spriječiti najavljenu izgradnju golemih vjetroelektrana na području njihove općine.

- Neshvatljivo je da država dozvoljava investitorima u takozvane obnovljive izvore energije postavljanje agregata vjetroparkova tek 500 metara od prve kuće - poručio je Zekanović.

Takav propis možda je imao smisla kad su agregati bili visoki tek nekoliko desetaka metara, a danas kada su agregati zajedno s elisama visoki do 150 metara, ta odluka gubi svaki smisao, ustvrdio je. 

Napomenuo je također da se zadnjih godina stanovnici Unešića masovno počinju baviti turizmom i upozorio kako će njihov trud biti ugrožen "nezapamćenom devastacijom krajolika zbog planirane izgradnje golemog vjetroparka".

- Državi je danas izgleda važnije utječu li vjetroparkovi na faunu - šišmiše i ptice - a nitko ne mari za ljude i njihovu egzistenciju. Umjesto da se stanovništvo Dalmatinske zagore subvencionira i stimulira za postavljanje solarnih panela, radi se upravo suprotno - rekao je Zekanović.


Ponovio je da Hrvatski suverenisti daju punu podršku stanovništvu općine Unešić u njihovoj namjeri da se spriječi ta, kako kaže, nerazumna investicija.


Izvor: 24sata/Foto:Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izvorni autor: 24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.