ZEKANOVIĆ: “Prvi sam govorio o opasnosti od korone, a vladajući su me ismijavali. Većina govornika na Trgu je bila s one strane političkog spektra s kojom ne želim surađivati”

09.09.2020. 14:17:00

Hrvoje Zekanović saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, nedavno je objavio da boluje od covida-19. Za Index.hr odgovorio je na pitanje kako gleda na sudjelovanje kolega na ‘Festivalu slobode’:

“Ja sam u Hrvatskim suverenistima, oni su Domovinski pokret.”

Ali skupa ste išli na izbore?

Tako je. Mi smo koalicija šest stranaka među kojima su Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti. Dakle, svatko donosi političku odluku gdje i na koji prosvjed želi otići i koju poruku želi poslati svojim dolaskom. A priori podržavam svaki oblik izražavanja javnog mnijenja, poput prosvjeda i to bi bio moj stav.

A njihov odlazak na prosvjed?

Morate pitat njih za razlog odlaska na prosvjed. Razlog zašto se prosvjed dogodio trebao je biti jasno izrečen. Na koncu ispada da su mnogi tamo došli prosvjedovati negirajući uopće postojanje koronavirusa i same epidemije, a to je krivo. Ja sam za znanstveni pristup. Ljudi koji su se obraćali s govornice, ne svi, ali većina, pripadaju drugom dijelu političkog spektra s kojima ne želim politički surađivati. Mi Hrvatski suverenisti smo suverenisti, ako hoćete desnica, a s onima koji nemaju jasnu političku poziciju jednostavno ne želimo surađivati.

Je li onda njihov odlazak na skup bio politička greška?

Ne razmišljam je li im to greška, možda se žele pozicionirati na takav način u hrvatskoj politici.

A vi znate da korona postoji i da nije ne znam čija izmišljotina?

Prvi sam u Hrvatskom saboru, ne drugi ili treći, prvi govorio o opasnosti od epidemije korone 5. veljače. Znači, prvi. A onda su me mnogi iz vladajuće stranke i oporbe ismijavali.

Vi ste se razboljeli i dio vaše familije. Ako nije previše privatno, kakvi su simptomi?

Jedna od kćeri je bolesna i supruga također, svi smo trenutno dobro, hvala na pitanju. Radi se o srednjim simptomima, ne toliko laganim. Radi se o iznimno neugodnoj bolesti koja je bitno drugačija od svih bolesti koje sam do sada imao priliku susresti. Imamo još uvijek iznimno otežano disanje, zbog toga što taj virus napada pluća, iznimno, ne mogu to usporediti s gripama, ničim, i potpuni gubitak njuha kao da je netko sklopku stavio na off. Niti supruga, niti kći niti ja uopće nemamo njuh, plus svi ostali simptomi – temperatura, dezorijentiranost, malaksalost. Ova bolest je drugačija od svih ostalih.

Jeste li možda imali poriv čuti se s nekim od njih i reći im da bolest ipak postoji?

Vjerujem da su moji kolege koji su sudjelovali na prosvjedu – Miletić, Hasanbegović i Krišto – svjesni postojanja virusa tako da ih ne trebam u to uvjeravati. S druge strane, volio bih da se na prosvjedima na kojima se ukazuje na probleme u hrvatskom društvu, kao što je neučinkovitost Stožera civilne zaštite, ipak neke znanstvene činjenice ne osporavaju. Treba procijeniti što je važnije – ukazivanje na problem ili sudjelovanje na prosvjedu s onima koji osporavaju znanstvene činjenice rekao je Zekanović za Index.hr.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.