Zekanović: Razbacivanje proračunskog novca za čudnovate šatore

13.04.2021. 11:05:00

Na obnovljenoj šibenskoj tvrđavi sv. Ivana bit će podignut turski šator za predstavljanje osmanskog društva 17. stoljeća, a na to je reagirao saborski zastupnik Suverenista Hrvoje Zekanović upozorivši kako je nedopustivo razbacivanje proračunskog novca za “čudnovate šatore”.

Ugovor o postavljanju turskog šatora Yurt, površine 8×12,5 metara i vrijednog 738.750 kuna, potpisali su u ponedjeljak na tvrđavi šibenski gradonačelnik Željko Burić i Tomislav Pokrajčić, direktor tvrtke Jel-Tom d.o.o. iz Zagreba, tvrtke specijalizirane za izradu šatora i proizvodnju tkanina.

Zekanović, koji je i kandidat za šibenskog gradonačelnika, večeras je ocijenio kako je postavljanje tog šatora neobičan potez, istaknuvši da je tvrđava sv. Ivan simbol obrane Šibenika od agresije Osmanlija. Naveo je i kako je “jedan od glavnih prijepora između gradske uprave i projektanta, odnosno namjera postavljanja šatora uzrokovala kašnjenje projekta te indirektno poskupljenje od nekoliko desetaka milijuna kuna”.

Turski šator Yurt je, kako su pojasnili iz gradske uprave, povijesno-interpretativni sadržaj koji prezentira osmansko društvo i kulturu 17. stoljeća, a unutar koje će posjetitelji imati priliku iskusiti tursku kuhinju iz prošlosti i sadašnjosti, kao i kulturnu ponudu, razgledavanje šatora te isprobavanje autentične odjeće i rekvizita iz tog perioda.

Samostojeća atrakcija, bit će smještena na predjelu kliješta tvrđave, prostor će biti prilagođen za organizaciju kulturno-edukativnih sadržaja, kao što su radionice, kušaonice i razni edukativno-prezentacijski programi.

„Tvrđava sv. Ivana, naša najveća tvrđava, otvara nam brojne mogućnosti poboljšanja turističke, kulturne i edukativne ponude. Turski šator prezentirat će kulturu 17. stoljeća, period u kojem se gradila tvrđava, a vjerujem da će, uz ostale sadržaje koji će se ovdje smjestiti, postati nova atrakcija grada Šibenika“, kazao je tom prigodom gradonačelnik Željko Burić.

Zekanović: Možda nekome padne na pamet postaviti srbočetničke tenkove na šibenski most

Reagiravši na potpisivanje ugovora o postavljanju šatora Yurt, Zekanović je večeras podsjetio da je tvrđava sv. Ivan simbol obrane grada Šibenika od turske agresije pa smatra da je postavljanje preskupog turskog šatora koji je financiran novcem poreznih obveznika u najmanju ruku neobičan potez.

Za one koji ne znaju, konačan prestanak turske opasnosti je bio 16. rujna 1647. godine, a taj datum Šibenčani danas slave kao Dan obrane grada u rujanskom ratu 1991. godine, napisao je Zekanović u priopćenju. Možda, dometnuo je, istom analogijom nekome padne na pamet postavljanje srbočetničkih tenkova na šibenski most kako bi se na jednako čudan način obilježilo agresija na Šibenik 1991. godine.

Ono o čemu nitko ne govori, a iznimno je bitno vezano uz obnovu tvrđave sv. Ivana je porazna činjenica kako obnova tvrđave građane grada Šibenika koštala nekoliko desetaka milijuna kuna više nego je prvotno planirano. U originalnom projektu nema šatora, a on je bio jedan od glavnih prijepora između gradske uprave i projektanta, odnosno namjera postavljanja šatora je uzrokovala kašnjenje projekta te indirektno poskupljenje od nekoliko desetaka milijuna kuna, naveo je Zekanović.

Istaknuo je da se novcem poreznih obveznika mora raspolagati odgovorno.

“A ovakvo ponašanje gradske uprave je tipičan primjer neodgovornog ponašanja u kojem nema niti gram ukusa i zdravog razuma”, poručio je na kraju priopćenja saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i kandidat za gradonačelnika Šibenika Hrvoje Zekanović.

(Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: HINA/Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.