ZEKANOVIĆ: “Skandalozno je da nemaju svi pravo glasa! To bi se riješilo elektronskim glasovanjem, ali to ne žele jer bi izgubili izbore!”

12.06.2020. 11:52:00

Na parlamentarnim izborima borit će se i za glasove Hrvata u iseljeništvu. No, ove godine u nekim zemljama glasanje je upitno zbog koronakrize. Kanada Hrvatskoj nije dala suglasnost za organizaciju izbora na svom teritoriju, a to će vjerojatno učiniti još četiri zemlje.

Zasad 16 zemalja planira dopustiti glasovanje Hrvatima – Argentina, Australija, Bugarska, Danska, Japan, Kosovo, Norveška, Slovenija, Ukrajina. Odluku tek trebaju donijeti 22 zemlje, a četiri će vjerojatno odbiti suglasnost.

”Zasad su Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Irska i Nizozemska rekli da vjerojatno neće dati suglasnost. DIP je objavio da je zadnji rok za to 20. lipnja zbog tehnike pripreme i slanja materijala na biračka mjesta diljem mjesta”, rekla je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

Portal dnevno.hr uputio je pitanje saborskom zastupniku Hrvoju Zekanoviću (Hrvatski suverenisti, DP Miroslava Škore) za komentar, a on je već prije mjesec dana u Saboru upozorio na neregularnost izbora s obzirom da Vlada nije omogućila svim državljanima mogućnost glasanja.

Zekanović smatra da je “skandalozno” što nemaju svi pravo glasa, a što je uspjeh demokracije za koju smo se izborili u ratu.

“Legitimno je da Vlada raspiše izbore dok to želi, ali u ovim izvanrednim i specifičnim okolnostima, to je skandalozno. Smatram da ovi izbori nisu regularni, a vladajući odmahuju rukom. Mainstream mediji o svemu šute”, rekao je Zekanović i ponudio rješenje koje, kako tvrdi, političkim elitama ne odgovara.

“Oni su u dva dana uveli mogućnost propusnica. Tako bi mogli donijeti i odluku o elektronskom glasovanju, ali to ne žele. To im ne odgovara, tako bi gubili izbore”, zaključio je Zekanović.

Podsjećamo, izbori za 10. saziv Sabor održat će se se 5. srpnja, a Domovinski pokret Miroslava Škore prema anketama je jaka treća opcija i bez nje neće biti moguće krojiti izbornu većinu, osim u slučaju takozvane velike koalicije između HDZ-a i SDP-a…

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.