Zekanović: Suverenisti neće podržati nijednog Milanovićevog kandidata za Vrhovni sud

26.05.2021. 12:56:00

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović poručio je u srijedu u Saboru da Hrvatski suverenisti neće podržati Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, ali ni bilo kojeg drugog kandidata kojeg odabere predsjednik RH Zoran Milanović.

„Hrvatski suverenisti su bili i biti će protiv kandidatkinje Đurđević, a biti će i protiv bilo kojeg odabira predsjednika Milanovića sobzirom na to da je on čovjek jednog liberalnog svjetonazora”, kazao je Zekanović iznoseći stajalište svoga kluba.

Istaknuo je da je tu riječ o ključnoj funkciji koja predodređuje politički smjer države.

“Biti ćemo protiv Zlate Đurđević jer je ona kandidat neoliberalne politike”, naglasio je.

Uoči drugog kruga lokalnih izbora, Zekanović je također pozvao sve neodlučne birače da se prisjete referenduma o Istanbulskoj konvenciji i izbore iskoriste kao referendum o toj konvenciji.

„Svi koji su potpisali za taj referendum, koji se nikada nije dogodio, sada imaju priliku reći ‘ne’ jednoj ideologiji i kandidatu koji je predstavnik te Istanbulske konvencije”, kazao je Zekanović misleći pritom na platformu Možemo i kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

„Glas za Tomaševića glas je za Istanbulsku konvenciju”, ustvrdio je.

Saborska zastupnica Romana Nikolić u ime Kluba zastupnika SDP-a pozvala je sve buduće gradonačelnike, načelnik i župane da ispune predizborna obećanja i omoguće pristup predškolskom odgoju svakom djetetu.

„U izbornoj utrci često se spominje otvaranje novih vrtića, zapošljavanje odgojiteljica i besplatni vrtići za sve i u teoriji sve izgleda savršeno, no stvarnosti je daleko od savršenstava”, kazala je Nikolić navodeći da, prema zadnjim podacima, od 200 tisuća djece predškolskog uzrasta 60 tisuća mališana ne pohađa vrtić ili jaslice.

Vrtići su važni za rast i razvoj djeteta i sva djeca imaju pravo na vrtić, neovisno o statusu obitelji iz koje dolazi, istaknula je Nikolić.

Nezavisni zastupnik Milan Vrkljan kritizirao je što kasni javni poziv za izbor jednog člana Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA)  kojem je istekao mandat prije šest mjeseci. Vrkljan je pritom ustvrdio da ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kod prijedloga kandidata “nije poštovao proceduru i zakone, falsificirao je dokumentaciju i pogodovao jednom kandidatu”.

Dragana Jeckov (Klub SDSS) u slobodnom govoru osvrnula se na prava nacionalnih manjina, posebice na pristup nacionalnih manjina javnim medijskim servisima.

„Sve nacionalne manjine na svim televizijskim programima HRT-a tijekom 2018. bile su zastupljene jedva jedan posto”, kazala je Jeckov navodeći kao pozitivan primjer i smjernicu RTV Vojvodina u Srbiji koja je još 2010. osnovala manjinsku redakciju na hrvatskom jeziku.

Hrelja: Teško je gledati podjelu velikih bonusa članovima uprava stečenima na niskim plaćama radnika

Danica Baričević (Klub HDZ) najavila je kako će se rebalansom državnog proračuna osigurati daljnje funkcioniranje države podsjetivši kako je Vlada tijekom krize zbog pandemije koronavirusa osigurala 10,5 milijardi kuna za plaće 600.000 radnika i 120.000 poslodavaca. Napomenula je kako je ukupan broj osiguranika povećan u odnosu na 2020 i 2019.

Pandemija jenjava, ubrzano se procjepljuje stanovništvo, postupno se vraćaju društveno-gospodarske aktivnosti, očekuje se dobra turistička sezona, a za turizam je iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti osigurano 2,2 milijarde kune, dodala je Baričević napominjući kako je agencija Fitch zadržala investicijski rejting za Hrvatsku.

Silvano Hrelja (Klub HSU-HSS) govoreći o Strategiji za borbu protiv siromaštva od 20121. do 2025.  apelirao je da se građani zaštite od siromaštva, osobito umirovljenici s najnižim mirovinama i da im se omogući život dostojan čovjeka.

Podsjetio je kako je već ranije uputio prijedlog za podizanje prihodovnog cenzusa za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, smanjenje, odnosno oslobađanje plaćanja RTV pristojbe za najsiromašnije te da se obiteljske mirovine reguliraju po europskom modelu kako udovice nakon smrti bračnog druga ne bi padale u siromaštvo, rad bez gubitka prava na mirovinu i drugo.

Poručio je kako je teško slušati priče o podjelama bonusa i nagrada članovima uprava nekih uspješnih tvrtki stečenih na niskim plaćama zaposlenika.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centar-Glas) je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ocijenila najslabijom karikom kada je riječ o posvajanju i udomljavanju djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, jer ne daju rješenja kako bi se posvajao veći broj djece. No, velika je energija uložena kako bi se spriječilo da istospolni par posvoji dijete, upozorila je.

(Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: HINA/Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.