Zelenski danas nenajavljeno u Londonu; Ukrajina otkrila što Putin planira napasti u novoj ofenzivi: 'Dva su glavna cilja'

08.02.2023. 10:00:00

Telegram.hr prati 350. dan ruske invazije na Ukrajinu

Danas je 350. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Zelenski je danas u posjetu Velikoj Britaniji
  • Najmanje šest eksplozija u Harkivu
  • Kijev: ‘Moskva bi mogla napasti Harkiv ili Zaporožje u novoj ofenzivi’
  • Biden potvrdio podršku Ukrajini, Zelenski zahvalio

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Zelenski je danas u posjetu Velikoj Britaniji
  • Ukrajinski predsjednik Zelenski u danas će prvi put posjetiti Ujedinjeno Kraljevstvo od početka ruske invazije na njegovu zemlju, priopćio je Downing Street. Posjet Zelenskog Londonu tek je drugi njegov posjet izvan njegove zemlje otkako je Rusija napala Ukrajinu prije gotovo godinu dana, nakon njegova posjeta Washingtonu DC-u u prosincu. Najavljen je u trenutku kada je Zelenski već bio na putu.

Zelenski će obići vlastite vojnike i vidjeti kako ih obučavaju britanske oružane snage, a britanski premijer Rishi Sunak najavio je da će njegova zemlja proširiti obuku na pilote borbenih aviona i marince, dok je istovremeno obećao dugoročna ulaganja u ukrajinsku vojsku.

“Posjet predsjednika Zelenskog Ujedinjenom Kraljevstvu je potvrda hrabrosti, odlučnosti i borbe njegove zemlje, kao i potvrda neraskidivog prijateljstva između naše dvije zemlje. Od 2014. godine Ujedinjeno Kraljevstvo pruža vitalnu obuku ukrajinskim snagama, omogućujući im da brane svoju zemlju, zaštite svoj suverenitet i bore se za svoj teritorij. Ponosan sam što ćemo danas proširiti tu obuku s vojnika na marince i pilote borbenih zrakoplova, osiguravajući da Ukrajina ima vojsku sposobnu braniti svoje interese i u budućnosti”, rekao je Sunak.

Kijev: ‘Moskva bi mogla napasti Harkiv ili Zaporožje u novoj ofenzivi’
  • Šef ukrajinske nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov rekao je u utorak u intervjuu za Reuters da se očekuje da će Kremlj u novom napadu ciljati na sjeveroistočni Harkiv ili južne regije Zaporožja. “Naravno da će biti pokušaja ofenzive u smjeru Harkiva ili Zaporožja. Koliko će uspjeti ovisit će o nama”, rekao je Reutersu Danilov.

Najviši ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Zelenskog, rekli su da će Moskva pokušati pokrenuti još jednu veliku ofenzivu sa svježe mobiliziranim trupama u nadolazećim tjednima kako se bliži godišnjica ruske invazije 24. veljače. “Oni moraju imati što pokazati pred svojim narodom i imati veliku želju napraviti nešto veliko, kako oni to vide, do ovog datuma”, dodao je Danilov.

Britanci: ‘Nastavljaju se izvidi oko Dnjepra’
  • Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svojem najnovijem operativnom izvješću kaže da su se, otkad je Rusija povukla svoje snage sa zapadne obale Dnjepra u studenom, “okršaj i izviđanje” nastavili na mreži otoka koji čine deltu Dnjepra. Dodaju da i Ukrajina i Rusija vjerojatno imaju za cilj zadržati prisutnost u tim područjima kako bi kontrolirali pristup moru i upozorili na svaki pokušaj protivnika da pokrenu veliki napad preko rijeke. “Vrlo je malo vjerojatno da će Rusija pokušati juriš prijeći Dnjepar. To bi vjerojatno bilo izuzetno složeno i skupo”, stoji u obavještajnom biltenu.

Rusija: ‘Izuzeća EU-a od ograničenja cijena pokazuju da je naša nafta još uvijek tražena’
  • Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je u srijedu da je potez Europske unije da doda “izuzeća” svojoj gornjoj cijeni naftnih proizvoda pokazao da je ruska nafta još uvijek tražena, prenosi Reuters. “Jučer smo vidjeli još jednu promjenu propisa Europske unije, izuzeća… Ovo još jednom naglašava da su naši naftni derivati traženi u Europi, nakon što su europski političari dali do znanja da su njihovi postupci protiv svake logike i donose takve odluke i razmišljaju kako izaći iz ovoga situacija”, rekao je Novak, prenosi TASS.

EU je prošli tjedan priopćila da se složila postaviti gornje granice cijena ruskih rafiniranih naftnih proizvoda kako bi ograničila sposobnost Moskve da financira svoj rat u Ukrajini. U isto vrijeme, EU je uveo nekoliko izuzeća od načina na koji funkcionira njegova gornja cijena.

ISW: ‘Rusija konsolidira kontrolu u okupiranim područijma’
  • Rusija dodatno konsolidira administrativnu kontrolu u okupiranim područjima Ukrajine nakon što je ruska Državna duma dodatno formalizirala shemu socijalnih davanja, navodi američki thinktank Institut za proučavanje rata. U utorak je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio da je usvojio prvo čitanje četiri nacrta zakona o zakonodavnoj integraciji socijalnih prava za stanovnike koji žive u okupiranim Donjeckoj, Luganskoj, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Prijedlozi zakona definiraju minimalni dohodak, isplate mirovina, bolovanja, trudničkih naknada i naknada za njegu djeteta te socijalne potpore braniteljima i osobama s invaliditetom. Američki thinktank izvijestio je da prijedlozi zakona predstavljaju dosad najvišu razinu zakonodavne integracije shema socijalnih naknada u okupiranim područjima Ukrajine. Prethodno su ga samo pojedini okupacijski službenici definirali i oglašavali u lokalnim obrascima.

Zelenski zahvaljuje Bidenu na govoru o stanju nacije
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je zahvalio američkom predsjedniku Bidenu na tome što je izrazio svoju potporu Ukrajini tijekom obraćanja američkog predsjednika Kongresu o stanju nacije.

“Hvala @POTUS na snažnim riječima podrške Ukrajini dok se obraćao naciji. Zahvalni smo na vodstvu Amerike na pomoći Ukrajini, na solidarnosti cijelog američkog naroda. Naše vrijednosti su iste, naš zajednički cilj je pobjeda. Ukrajina slobodno bira svoju budućnost. Tako je bilo, tako će i biti!”, rekao je Zelenski na Twitteru.

Biden je prošle godine održao govor o stanju Unije samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo brutalni rat protiv Ukrajine. U svom obraćanju u utorak, Biden je ponovno potvrdio stalnu podršku SAD-a Kijevu. “Ubilački napad, evocira slike smrti i razaranja koje je Europa pretrpjela u Drugom svjetskom ratu. Putinova invazija bila je test za vjekove. Test za Ameriku. Test za svijet”, rekao je Biden.

Biden: ‘Bit ćemo uz vas, koliko god bude potrebno’
  • Američki predsjednik Joe Biden obećao je u utorak da će Sjedinjene Države podržavati Ukrajinu koliko god je potrebno da se odupre ruskoj invaziji. “Stajat ćemo uz vas, koliko god bude potrebno. Naša nacija radi za više slobode, više dostojanstva, više mira – ne samo u Europi, nego svugdje”, rekao je Biden, obraćajući se ukrajinskoj veleposlanici u Washingtonu, Oksani Markarovoj, koja je bila nazočna predsjednikovom govoru o stanju unije na zajedničkom zasjedanju Kongresa.
Ukrajinski ministar vanjskih poslova razgovara s Blinkenom uoči godišnjice ruske invazije
  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je kasno u utorak da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom o pripremama za prvu godišnjicu ruske invazije na njegovu zemlju. “Fokusirani razgovor sa @SecBlinken o novoj vojnoj pomoći, novim sankcijama Rusiji i pripremama važnih događaja jer se ruska invazija punog opsega približava godinu dana. Rusija bi napravila veliku grešku kada bi mislila da će se itko umoriti od borbe protiv zla koje ona donosi”, napisao je Kuleba na Twitteru.
Ukrajinski dužnosnici javljaju najmanje šest eksplozija u Harkivu
  • Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o najmanje šest eksplozija u Harkivu u utorak. “Neprijateljski projektili napali su središnji dio Harkova. Preliminarno, 6 do 10 projektila S-300. Informacije o žrtvama i razmjerima štete se razjašnjavaju”, rekao je Oleg Sinegubov, šef vojne uprave Harkovske regije, pozivajući stanovnike da ostanu u skloništima.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terekhov rekao je u utorak da je industrijski pogon u gradskoj četvrti Kijevski pogođen napadima.

Ukrajina odbacuje tvrdnje Rusije da kontrolira nekoliko naselja u Donjecku i Zaporožju
  • Obavještajna služba obrane Ukrajine u odbacila je tvrdnje Rusije da je preuzela kontrolu nad nekoliko malih naselja u regijama Donjecka i Zaporožja. Ukrajina je rekla da “njihovo zarobljavanje od strane neprijatelja u ovom trenutku nije potvrđeno” i da “ukrajinske obrambene snage nastavljaju braniti svako od ovih područja”.

Ranije u utorak, ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da se ruske “operacije uspješno razvijaju” u blizini ključnih gradova Bahmut i Vuhledar, te da su ruske snage preuzele kontrolu nad nekoliko malih naselja u regijama Donjecka i Zaporožja.

Šojgu je također rekao da Rusija ima punu kontrolu nad Soledarom, iz kojeg su ukrajinske oružane snage najavile povlačenje u siječnju. Obrambena obavještajna služba Ukrajine također je kritizirala Šojgua zbog hvaljenja “dostignuća” ruskih oružanih snaga, tvrdeći da je ruska privatna paravojna formacija Wagner aktivno uključena u borbe u tim područjima.

Izvor: Telegram.hr/PDN/FOTO:Getty images

Izvorni autor: PDN/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.