Zelenski iznio uvjete za prekid rata, oglasio se i Kremlj: "Kijev nije zainteresiran za pregovore"

15.11.2022. 10:06:00

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u obraćanju putem videoveze svjetskim čelnicima okupljenima na samitu G20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

"Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti", rekao je Volodimir Zelenski, prema preslici njegova govora u koju je Reuters imao uvid.

Rat treba završiti "pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava", rekao je ukrajinski predsjednik. Kazao je da Rusija mora potvrditi jedinstvenost Ukrajine i povući svoje trupe

Pozvao je na ponovno uspostavljanje "radijacijske sigurnosti" u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

"Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo - i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira", rekao je sudionicima samita.

Zelenski je potom svojih 10 uvjeta postavio i na Facebooku.

1. Radijacija i nuklearna sigurnost
2. Sigurnost opskrbe hrane
3. Energetska sigurnost
4. Oslobođenje svih zatvorenika i deportiranih osoba
5. Implementacija Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka
6. Povlačenje ruskih trupa i prestanak neprijateljstava
7. Obnova pravde
8. Borba protiv ekocida
9. Sprječavanje eskalacije
10. Potvrda završetka rata

 

 

 

 

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov u utorak je rekao da izjava ukrajinskog predsjednika da neće biti sporazuma "Minsk 3" kako bi se zaustavile borbe u Ukrajini pokazuje da Kijev nije zaintersiran za mirovne pregovore s Moskvom, izvijestila je RIA Novosti.

Volodimir Zelenski je u govoru putem video veze na samitu G20 isključio treći "sporazum iz Minska", aludirajući na dva propala dogovora o prekidu vatre između Kijeva i Moskve oko statusa regije Donbas.

"Nećemo dozvoliti Rusiji da čeka, ojača snage i potom započne novi niz terora i globalnu destabilizaciju. Neće biti Minska 3 koji bi Rusija odmah prekršila", rekao je Zelenski.

Na pitanje da li ta izjava potvrđuje da Kijev nije voljan pregovarati s Rusijom, Peskov je odgovorio: "Apsolutno".

Njemačka i Francuska su posredovale u sklapanju dvaju sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. i 2015., o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini između Kijeva i proruskih separatista. Obje strane su optuživale jedna drugu za kršenje tih sporazuma.

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.