Zelenski od Zapada traži pomoć u oružju, trebaju im tenkovi i protuzračna obrana

19.12.2022. 14:18:00

Zelenski je rekao britanskom premijeru Rishiju Sunaku da poveća mogućnost opskrbe Ukrajine sustavom protuzračne obrane, pomažući tako svojim partnerima da ubrzaju donošenje relevantnih odluka za obranu od Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas čelnicima Zajedničkih snaga za brzo djelovanje predvođenih Velikom Britanijom, zahtijevajući da Ukrajini osiguraju sustav protuzračne obrane za obranu od Rusije, prenosi 24sata.

Sastanci na vrhu JEF-a održani su u Rigi i Latviji, koji su uz Veliku Britaniju uključivali Dansku, Island, Litvu, Latviju, Estoniju, Norvešku, Finsku, Švedsku i Nizozemsku.

- Molimo vas da povećate mogućnost pružanja sustava protuzračne obrane našoj zemlji, pomažući tako našim partnerima da ubrzaju relevantne odluke - rekao je Zelensky britanskom premijeru Rishiju Sunaku u video pozivu.

Zapadni saveznici, predvođeni Sjedinjenim Državama, od početka su vojno i financijski podržavali Ukrajinu. Kijev je dobio znatnu vojnu pomoć, uključujući sustave protuzračne obrane i drugo oružje, ali napominje da to još uvijek nije dovoljno za uspješno suprotstavljanje Rusiji.

Osim Sunaka, Zelenski je isti zahtjev uputio ministrima obrane Nizozemske, Švedske, Litve i Danske za tenkove, topničke sustave Archer, rakete Nassam i Stinger te samohodne carske haubice, tzv. Caeser Howitzer.

U međuvremenu je ruska vojska objavila da je oborila četiri rakete HARM američke proizvodnje na svom teritoriju u blizini Belgoroda, blizu ukrajinske granice, gdje Moskva vodi ofenzivu od veljače.

- Četiri američke proturadarske rakete HARM oborene su u zračnom prostoru oko Belgoroda - objavilo je rusko ministarstvo obrane u dnevnom izvješću na Telegramu, bez ikakvih drugih detalja.

Izvor: 24sata/Foto:screenshot

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.