Zelenski odbija primiti glavnog tajnika UN-a jer je posjetio Putina

25.10.2024. 16:22:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbio je primiti u Kijevu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda zbog posjeta Antonija Guterra Kazanju u Rusiji gdje je sudjelovao na samitu BRICS-a, rekao je za agenciju AFP visoki dužnosnik ureda ukrajinskog predsjednika.

“Nakon Kazanja on je želio doći u Ukrajinu, ali predsjednik nije potvrdio njegov posjet” zbog nanesenog “poniženja” međunarodnom pravu u Kazanju, rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Antonio Guterres došao je u Rusiju kako bi se na marginama samita BRICS-a, na kojemu su među ostalima sudjelovali čelnici Indije i Kine, susreo s predsjednikom Vladimirom Putinom. Glavni tajnik UN-a u razgovoru s Putinom ponovio mu je “svoju poziciju po kojoj ruska invazija Ukrajine” krši međunarodno pravo, po priopćenju iz ureda njegovog glasnogovornika.

Kremlj nije zasad dao nikakve informacije o sadržaju njihovih razgovora u četiri oka. Prije susreta, Guterres je ponovno pozvao pred sudionicima samita na “pravedan mir” u Ukrajini. Kijev je i prije razgovora Putin-Guterres kritizirao “pogrešan izbor” glavnog tajnika UN-a da ode u Kazanj, čime je samo “narušio ugled UN-a”.

Izvor: n1/Foto: Gints Ivuskans / AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.